Titokzatos folyó

olvasói
9/10 (19)
A filmet többféleképpen is lehet definiálni; krimi, thriller, de a legtalálóbb kifejezés rá a lélektani dráma, bűnügyi történetbe ágyazva. Clint Eastwood olyan, mint a bor. Minél öregebb, annál jobb. Számos filmet rendezett már, de minél idősebb lesz, annál mélyebbre hatoló, több rétegű filmeket rendez.

Ez a helyzet jelen esetben is; a Titokzatos folyó egy lassan kibontakozó filmfolyam; minden egyes szóra oda kell figyelni, minden egyes mozdulatnak súlyos jelentése, jelentősége van.

A történet középpontjában egy gyilkosság és három gyerekkori barát áll. A film elején három kisgyerek játszik az utcán, majd egy nagy, fekete kocsi elviszi egyiküket, és csak négy nap múlva szabadul ki egy - az egész életét meghatározó - traumatikus élménnyel.

A folytatásban 25 évvel később a gyerekkori barátok egy tragikus esemény hatására újra találkoznak; egyikük, Sean Devine (Kevin Bacon) rendőr lett, másikuk, Jimmy Markum (Sean Penn), a helyi vegyeskereskedés tulajdonosa és a helyi vagányok kebelbarátja, a harmadik, Dave Boyle (Tim Robbins), egy lecsúszott, még önmagára is veszélyes apa, aki fiát próbálja nevelni. A találkozás apropója pedig egy gyilkosság; az áldozat Jimmy tizenkilenc éves lánya. A gyanú Dave-re terelődik, aki a gyilkosság éjszakáján csurom véres ingben érkezik haza.

A történet amellett, hogy egy izgalmas, lassan kibontakozó krimi, egy lélektani mélységekig leásó dráma is egyben. A nyomozás során a gyerekkori barátok ismét közelebb kerülnek egymáshoz, és saját magukhoz is. 


Egyre jobban megismerjük a szereplőket; az abszolút pozitív illetve negatív hősöket jelen esetben el lehet felejteni. Eastwood nagyszerűen megtalálja az egyensúlyt jó és rossz között, ezzel emberközelivé és intimmé téve az egész filmet.

bj
2005.07.22
|
Mystic River
amerikai krimi, 137 perc, 2003
Gyerekkori barátokat egy gyilkossági ügy hoz össze 25 év után. Baljós történet barátságról, családról és a túl korán elvesztett ártatlanságról. OSCAR-DÍJ 2004!
Rendező:

Clint Eastwood

(7 kép)


Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
18:05
Lány a tenger fenekén
német romantikus film, 2011
18:25
Trükkös öregfiúk
francia vígjáték, 2018
18:30
Hidalgo - A tűz óceánja
amerikai kalandfilm, 2004
18:35
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
18:40
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete
magyar ismeretterjesztő film, 2015
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
07:40
Charley az iskolában - II. évad
francia animációs filmsorozat, Nem is félek, 2016
07:40
Charley az iskolában
I. évad, 37. rész
07:45
Gumball csodálatos világa
2011, IV. évad, 751. rész: A félreértések
07:45
Charley az iskolában
I. évad, 38. rész
07:45
Gorcsok és Gumblik
angol-ausztrál animációs sorozat, 20. rész
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.