Bakelitparádé

Megérkezett a Csao-sorozat második kiadványa. Az első segítségével a magyar kártyanaptárak dicső és nosztalgikus emlékezésre indító korát idézhettük fel. A mostani, újabb kincsestárban az alkalmazott grafika és a vizuális kultúra ugyancsak emlékezetes gyöngyszemei, a magyar lemezborítók között bóklászhatunk.


Szerintem, akinek lakhatási körülményei megengedik (értsd: kellő méretű lakás), az a CD-korszak kezdetével sem szabadult meg kedvenc bakelitjeitől. Ezek nem egyszerűen hanghordozók, hanem zenetörténeti monumentumok, mai szemmel nézve ormótlan, de csodás és szeretni való fekete korongok, az „A” és „B” oldal mint létező fogalom iránti sosem múló nosztalgiánk táplálói. És a lemezborítók! A fotók és grafikák áttekintésével mintegy mellékesen kis magyar divat- és esztétikatörténetet is kapunk. Sokszor a nagyra törő ötleteket butácskán naiv megvalósításuk leplezi le, máskor pedig máig ható, izgalmas vizuális megoldásokat láthatunk köztük.

E könyv hihetetlen értéke és szórakoztató ereje abban rejlik, hogy majd 300 oldalon a közelmúlt kultúrájának egy olyan szeletét tárja elénk, melyre szívesen emlékezünk, de nehezen tudjuk előkeríteni a nosztalgiázáshoz és emlékezéshez szükséges mulandó tárgyakat. A kötet szerkesztői elvégezték a gyűjtést és osztályozást. A kiadványban a rövid bevezető szöveg után - melyből megismerhetjük a magyar hanglemezkiadás történetének fontosabb eseményeit és a hanglemezborítók tervezésében és készítésében részt vevő fotósok és grafikusok munkásságát - sorjáznak a különböző alosztályokba rendezett magyar lemezborítók, a hatvanas évek közepétől a kilencvenes évek elejéig. A műfajok a tánczenétől a rockig, a diszkótól a jazzig, az előadók Aradszky Lászlótól Vámosi Jánosig, Koncz Zsuzsától Zalatnay Saroltáig, vagy a meselemezek Süsütől Vukig mind-mind szerepelnek a kötetben.

Letehetetlen lapozgatnivaló, pompás időutazás! Mindenkinek, akinek voltak-vannak otthon bakelitjei, és azoknak, akik már csak hallomásból ismerik ezt a fogalmat.

Gabo Rindo-Hollódi Gergely: Retró-repró: A magyar lemezborító. Chelsea Kiadó, 290 oldal, 3150 Ft
tereza
2005.07.29
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.