Kedvenc helyek

Lady Sovereign: 9 To 5

olvasói
(0)
(Island / Universal)

A Basement Jaxx tagjai 2004-es est.hu-interjújukban legnagyobb új kedvencükként egy tinédzser MC-lányt neveztek meg, egy bizonyos Lady Sovereignt. Az 1985 decemberében született, 155 centis fehér rappercsaj („a fehér törpe” – ahogy önmagát nevezi) ugyanúgy garage-MC-ként kezdte, mint példaképe, Ms. Dynamite, majd ugyanúgy kilépett a műfaji gettóból és most egy nagy kiadónál ő is megpróbálkozik a popsztársággal. Ms. Dynamite, Princess Superstar és Mel C egybegyúrva – tuti befutó!


Hősnőnk Louise Harman néven született London külvárosában és ott is nőtt fel, az iskolából hamar kicsapták, mert kerülte, majd miután Ms. Dynamite hatására MC-zni kezdett és egy internetes fórumon DJ-t is talált magának, lényegében önmagát alakította egy oktató célú kisfilmben, ahol egy Medasyn nevű producer felfedezte. A felvágott nyelvű, vitriolos humorú csaj azóta turnézott Dizzee Rascallal, a Basement Jaxx, D12 és The Streets együttesekkel (Mike Skinnerék Fit But You Know It című slágerének egyik remixében is szerepelt), és a moszkvai Vörös téren ugyanúgy sikert aratott, mint Amerikában. A nagy kiadók ajánlatait 2004-ben még elutasító lánykát, aki a Casual minicégnél jelentette meg kislemezeit, az Island/Universalnak végül hárommillió fontért sikerült leszerződtetnie. Készülő albumára a Basement Jaxx a hírek szerint három számot is adott, de Ms. Dynamite és Dizzee Rascal producerei is besegítettek, sőt rockos oldalról Jacknife Lee is (U2: How To Dismantle An Atomic Bomb, Snow Patrol: Final Straw), a fő producer-szerzőtárs azonban Medasyn (született: Gabriel Olagevich) maradt – a beharangozó első kislemezdal, az ellenállhatatlanul fülbemászó 9 To 5 is vele készült.

Mint a címből is kiderül, a dal témája a napi munka, azzal a csavarral, hogy a kis Sov napi munkája a popsztárság és az azzal járó promóció – márpedig egy átbulizott éjszaka után nagyon nehéz felkelni és ébren maradni. A jamaikai beütésű – a jamaikai hatásokat angol környezetbe ültető Madness és Specials együttesek világát is megidéző – dal közepén a melegítős copfi megfogalmazza karrierjével kapcsolatos félelmeit: „a lemezcégem változtatna az imidzsen / legyek rózsaszín rúzsos fruska, egy butuska / ilyen vágyamról nem szól a lista / ó a szarba, az FHM címlapján pózolok bikiniben / egy Lamborghiniben...” De aztán szerencsére valaki felrázza: „Nincs semmi baj, Sov, csak álom volt, ébredj!

A CD-maxira a dal eredeti változata és a Madness/The Specials-párhuzamra rájátszó vicces videoklipje mellé a 9 To 5 néhány remixe került, köztük fő helyen a jamaikai ritmusokhoz szintén vonzódó Ordinary Boys rockzenekar által készített verzió, melyben a szöveg nagy részét az együttes frontembere, Preston énekli, és ezzel a férfihanggal csak még erősebb lesz a Madness/The Specials-érzet. A CD-single bónuszdala a Tango című szám, amiben a fehér törpe a túl sok barnító krémet használó csajoknak szól be.


9/10
Déri Zsolt
2005.08.01
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.