Egy nagy orrú a csípős mustár földjén

Nézzük a filmjeiket, leszóljuk (de azért vesszük) ruhaipari termékeiket, szörnyülködünk politikájukon, ám valójában nem sok mindent tudunk a kínaiakról. Ezen a helyzeten változtathat Peter Hessler könyve, akinek abban a szerencsében volt része, hogy két évet tölthetett el Kína egy olyan területén, ahol addig külföldi csak elvétve fordult meg.


Az akkor 27-28 éves tanár a békehadtest önkénteseként 1996-ban látogatott Szecsuán tartomány szívébe, az ottani léptékkel mérve poros kisvárosnak számító Fulingba, hogy a helyi főiskolán angol nyelvet és irodalmat tanítson a diákoknak. A két év alatt azonban nemcsak tanított, hanem rengeteget tanult is. Elsősorban kínai nyelvet - és olyan szorgalmasnak bizonyult, hogy ott-tartózkodása során minden gond nélkül megértette magát a helyiekkel, és kisebb-nagyobb kirándulásai közben is remekül feltalálta magát.

Tanult aztán ezen kívül egy kis földrajzot: tanítási szünetekben sem tétlenkedett ugyanis, és elutazott a távoli Hszincsiangba és Jülinbe, megnézte a nagy falat és csaknem végighajózta a Vu és a Jangce folyókat. No és tanult még politikát is, megismerte a kínaiak ambivalens kultúráját, akiknél minden nyugati kínai nevet kap (Shakespeare-Sasipija, Dickens-Tikensze, Mark Twain-Mako Tuven), ők maguk mégis angol neveket választanak maguknak.

Hessler legjobban mégis a kínai embereket ismerte meg, akik először „idegen ördög”-nek és „nagy orrú”-nak csúfolták, de később sokan közülük megkedvelték az idegent, az asztalukhoz ültették, meghívták ünnepeikre és már-már be is fogadták maguk közé - főleg tanítványai, akik saját életükről megható kis dolgozatokban vallottak neki (melyeket a szerző közre is ad könyvében).

A Két év Kínában 2001-ben az Egyesült Államokban elnyerte az év legjobb ismeretterjesztő könyve címet. Méltán, hiszen olyan lebilincselő és olvasmányos, mint egy regény, olvasása során azonban a szerzővel együtt mi magunk is rengeteg újdonságot tudunk meg a kínai történelemről, a kínai politikáról és talán még a kínai lélekről is.

Peter Hessler: Két év Kínában. A Jangce partján (ford.: Sümegi Balázs) Park Könyvkiadó, 392 oldal, 3500 Ft
fürkész
2005.08.05
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.