Ezt kapd ki!

DiG!, 2004 Színes, feliratos amerikai dokumentumfilm
Aki a fenti cím alapján MC Hammer sikerdalának magyarított verziójára asszociál, az nagyot téved, mert Ondi Timoner rockumentumfilmje még a kezdetleges rapper kertésznadrágos performanszánál is megdöbbentőbb jelenségről szól.

Anton Newcombe és Joel Gion<br>(The Brian Jonestown Massacre)
Anton Newcombe és Joel Gion
(The Brian Jonestown Massacre)

A dokumentumfilmes rendezőnő a kilencvenes évek közepén elhatározta, hogy kamerájával végigköveti néhány underground rockbanda pályafutását, és hamarosan talált is két gyöngyszemet: a portlandi Dandy Warholst és a San Franciscó-i Brian Jonestown Massacre-t. A két zenekar tagjai nemcsak a zenélést gondolták komolyan, de a rock and roll életformát is: koszos lakásokban, piszkos aggyal szerezték számaikat, fél életüket turnébuszban töltötték, és nemcsak a klubok előtt, de a színpadon is előszeretettel provokáltak verekedéseket. Courtney Taylor és Anton Newcombe, a két gitáros-énekes-dalszerző frontember egymás munkásságából merített inspirációt, a legjobb barátok voltak és úgy hasonlítottak egymásra, mint két pszichedelikus hímes tojás.

a jobb szélen: Courtney Taylor<br>(The Dandy Warhols)
a jobb szélen: Courtney Taylor
(The Dandy Warhols)

Egyvalamiben mégis különböztek: míg Newcombe önsorsrontó mániákussággal élte életét és akadályozta meg zenekara befutását, addig Taylor tudatosan vállalt kompromisszumokat a kiugrás és anyagi siker érdekében. Kettejük inspiratív rivalizálásáról szól az Ezt kapd ki!, ez a helyenként szórakoztató, helyenként elszomorító, de minden percében megdöbbentő dokumentumfilm, melynek angol címe (DiG!) legalább olyan sokrétű jelentést takar, mint maga a sztori - és magyarul körülbelül annyit tesz: vágni, tudni, bírni, dzsanázni.

A DiG! a 2004-es Sundance Filmfesztiválon nem véletlenül kapta meg a zsűri nagydíját, hiszen Ondi Timoner olyan jó érzékkel vágta meg kétórásra a hét év alatt forgatott sok ezer órányi anyagot, hogy a néző tökéletes film- és zenei élménnyel térhet haza a moziból. Vagy be a legközelebbi kocsmába.
csmozi
2005.08.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.