The Hives – Klasszikus stílus

a Pesti Est kisinterjúja
Ahogy várható volt, a 2005-ös Sziget Fesztivál egyik legjobb koncertjét a svéd Hives adta. Az est.hu-n már olvasható egy interjú a legsikeresebb skandináv gitárzenekar három gitárosával, Nicholaus Arsonnal, Vigilante Carlstroemmel és Dr. Matt Destruction basszistával, ezért most a másik két taggal, Chris Dangerous dobossal és persze Howlin` Pelle Almqvist énekessel beszélgettünk.

Vigilante, Nicholaus, Chris, Pelle és Matt<br>( Kattints a fotókra! )
Vigilante, Nicholaus, Chris, Pelle és Matt
( Kattints a fotókra! )

A 2005-ös Szigeten a magyar közönség egy csokorban láthatta az utóbbi évek skandináv rock`n`roll áttörésének szinte összes kulcszenekarát: a norvég Turbonegro mocskos őrült glamsztereit, továbbá Svédországból a Hellacopters hard rockereit, a Mando Diao retro-beat kölykeit, a politikus The (International) Noise Conspiracy lázadóit – és persze a nemzetközileg is legjobban jegyzett svéd sikercsapat, a Hives fekete-fehérben feszítő legényeit. A fesztivál zárónapján a fagerstai garázs-punk kvintett fergeteges műsora meglepetésekkel is szolgált: a három album (Barely Legal – 1997, Veni Vidi Vicious – 2000, Tyrannosaurus Hives – 2004) sikerdalai mellett még egy B-oldalas ritkaság (Gene Pool Convulsions) és egy ötvenes évek végi feldolgozás (a Dion & The Belmontstól való Born To Cry) is elhangzott. Az interjúra még a koncert előtt, a sajtósátor egyik félhomályos sarkában került sor. Az első kérdés a frontemberhez, Howlin` Pelle Almqvisthez szólt.- Nagyon energikus showman vagy. Már gyerekkorodban is hiperaktív voltál és tükör előtt ugrálva gyakoroltad a pózokat?


Pelle: - Azt hiszem, most válok évről évre egyre hiperaktívabbá. Kölyökként nem voltam ennyire hiperaktív. Talán akkor kezdődött, amikor... nem is tudom, mikor, nem tudom megmagyarázni. Nem gyakoroltam sokat. Csak játszottunk a zenekarral, közönség előtt folyamatosan, és kialakult.

- Kik voltak a példaképeid, bálványaid ezen a téren?

Pelle: - Ami a bálványokat illeti, hát nem is tudom. Sokan vannak, de mindenkitől csak kicsit merítek. Nincs olyan, akitől mindent átveszek.

- A Hives-dalok szerzőjeként mindig egy bizonyos titokzatos Mr. Randy Fitzsimmons nevét tüntetitek fel, de gondolom, benne van a kezed a dalszövegekben...

Pelle: - Nem igazán, nem nagyon. Néha kiegészítek valamit, ahogy mindannyian a dalszerzésnél.

Chris: - Könnyű elmagyarázni: Randy Fitzsimmons előáll egy ötlettel, és utána megkezdődik ötünk között a harc azon, hogy ki fogja ténylegesen befejezni a dalt. Van úgy, hogy együtt csináljuk, de általában aki a leghangosabban ordít, aki a legerőszakosabb, annak az akarata érvényesül. De mindig Randy Fitzsimmons kezdi és a Hives csak utána jön.

- A Hives 2001-2002 táján futott be, ugyanabban az időben, amikor a Strokes, a White Stripes vagy a Vines, pedig ti sokkal régebb óta pályán vagytok, mint azok az együttesek. Úgy éreztétek, utolért titeket a korszellem?

Pelle: - Oly sok éven át unalmas zenék voltak népszerűek, így friss érzésként hatott, hogy végre volt egy csomó zenekar, ami tetszett nekünk. Mert amúgy nem sok zenekart szeretünk, elég válogatósak vagyunk. Szóval jó volt látni, hogy végre olyanok futnak be, akiket szeretünk is. Ez jó dolog.


- A Vines együttessel még afféle zenei párbajt is kellett vívnotok egy MTV-díjkiosztón. Velük például milyen viszonyban vagytok?


Pelle: - A koncert előtt csak öt percre találkoztunk velük, és elég zavarodottnak tűntek, összezavarodott kisgyerekeknek. De csak addig vagyunk haverok egy másik zenekarral, míg színpadra nem lépünk. Bármely zenekarral is kerülünk egyazon színpadra, mindent megteszünk, hogy lesöpörjük. És általában sikerül is.

- Milyen együttesekkel vagytok a legjobb barátságban?

Chris: - Főleg skandináv zenekarokkal. Mint a Turbonegro, a Hellacopters, a Sahara Hotnights, vagy a Soundtrack Of Our Lives...

Pelle: - ...vagy a Moneybrother.

Chris: - De van néhány amerikai is, mint a New Bomb Turks, vagy a Reigning Sound...

Pelle: - ...vagy a Deadly Snakes. De a White Stripesszal is elég jó barátságban vagyunk. Ugyan nem találkozunk túl gyakran, de nagyon jól kijövünk, amikor együtt vagyunk.

- Mivel magyarázzátok, hogy az aktuális skandináv rock`n`roll színtér jobbnál jobb zenekarai közül ti lettetek a legnépszerűbbek nemzetközileg? Szerencse? Jobb dalok? Az egyenöltönyök? A fekete-fehér elegancia?

Pelle: - Nem lehet más magyarázat, mint hogy mi vagyunk a legjobbak. Mindenki más csak második legjobb lehet, ha csak egy hajszállal is.

- Felelősnek érzitek magatokat abban, hogy mostanában visszajön a divatba a fekete-fehér esztétika?

Chris: - Azt hiszem, már visszajött, hála nekünk, szóval felelősek voltunk érte. De ez nem divat. Ez klasszikus stílus!

- A pályátok kezdetén, tizenévesen kijelentettétek, hogy csak három albumotok lesz. Most hogy eljutottatok a harmadikig, hogyan látjátok a jövőt?


Chris: - Még mindig annyi mindent adhatunk nektek! Most őszintén úgy érezzük, hogy egy negyedik lemezt biztosan tudunk még készíteni, és rohadt jóra meg is tudjuk csinálni. Ha olyan lemez születne, ami nincs olyan jó, mint az előző volt, akkor ki sem adnánk. Amikor indultunk, tudtuk, hogy hármat meg tudunk csinálni. Most, hogy három megvolt... még nem végeztünk, sajnálom, hazudtunk, amikor 17 évesek voltunk.


Pelle: - Most tíz évvel később már úgy határoztunk, hogy csinálunk egy negyediket is.

- És ismét három-négy évet kell majd várni a következő albumra, ahogy az eddigiekre is?

Chris: - Nem. Azt hiszem, a mai naptól számítva nem kell többet várnotok rá, mint... egy évet!

Pelle: - Bizony. Maximum annyit.

- És az az album is kábé 30 perces lesz majd, mint az eddigiek?

Chris: - 29 perc 59 másodperc!

- És fogjátok tágítani a zenei univerzumotokat?

Chris: - Ó, igen!

- Hogyan? Női kórussal? Szintetizátorokkal?

Pelle: - Volt már, hogy használtunk szintetizátort.

Chris: - Már nem foghatunk mellé, bármihez is nyúlunk.

Pelle: - Sok mindent tehetünk még hozzá.

Chris: - Majd meglátjuk.

Pelle: - De csak ha tényleg hozzá is tud adni valamit a hangzásunkhoz. Nagyon jól hangzik, amikor csak mi öten játszunk, tehát ha mégis úgy döntünk, hogy bármit hozzáteszünk, annak tényleg értelme kell hogy legyen.

Chris: - Az előző lemeznél az volt a terv, hogy gépeket használunk. Most varázslatot fogunk.

- Úgy hírlik, nemsokára megjelenik az első DVD-tek.

Pelle: - Igen, épp most készül, tegnap este is azon dolgoztunk.

- Mi lesz rajta? Egy koncertfilm és ilyen-olyan extrák?

Pelle: - Egy koncert, egy film, és extraként videók, tévéfellépések.

- Mikor jön ki?

Pelle: - Nem tudom pontosan, valamikor még az ősz folyamán. Most már nincs hátra vele sok munka. Karácsonyig biztosan megjelenik.

Kattints a fotókra!
Kattints a fotókra!

- A rock`n`rollon kívül mi érdekel titeket az életben?

Pelle: - Engem személy szerint nem sok minden érdekel a rock`n`roll mellett, tényleg. Azért persze próbálok mindenféle dolgokat, tudod, sétálok, olvasok, kajakozom... De semmi olyasmit, ami túl sok időt elvesz az életemből. A zenekar többi tagját érdekli ez-az, de az én érdeklődési köröm így vagy úgy kötődik a rock`n`rollhoz.

- Chris, neked mi a hobbid?

Chris: - Nekem az autók.

- Úgy hírlik, szereted őket gyűjteni.

Chris (pontosít): - Vezetni.

- Hány kocsid van?

Chris (kissé zavarban): - Öööö..

- Már ha nem túl indiszkrét a kérdés.

Chris: - Hát, van néhány.

Pelle: - Van annyi, hogy jutna az egész zenekarnak. Annyi legalább.

- Pelle, idén egy ideig bajuszt hordtál. Mi volt ez, afféle arcszőrzet-kísérlet?

Pelle: - A Howlin` Pelle Almqvist Arcszőrzet-Kísérlet! Ez lesz az új zenekarom neve! (nevet) Azért növesztettem, mert az emberek folyton felismertek, amikor szabadságon voltam a... (mondani akarja, hogy hol, de végül inkább nem mondja) olyan messze Svédországtól, amennyire csak lehetett. Szóval elhatároztam, hogy bajszom lesz. Utána meg is tartottam egy ideig, de aztán egy részeg pillanatomban leborotváltam. Most már időbe telne, hogy újra megnövesszem. De lehet, hogy még visszajön.


- Ez a bajusz nem sokkal azután jelent meg rajtad, hogy Matt leborotválta a sajátját, amit előtte éveken át viselt.

Chris: - Matt bajszát ellopták! Valaki lerántotta róla egy hosszúra nyúlt éjszakán!

Pelle: - Valószínűleg én voltam.

Chris: - Ezt már sosem tudjuk meg biztosan.

Pelle: - A zsebemben lapult egy-két hónapig, aztán feltettem.

- Egy varázslattal dolgozó zenekarban minden megeshet.

Pelle: - Igen, és lehet, hogy nemsokára egy másik Hives-tag arcán jelenik meg. Majd meglátjuk. Talán a következő lemez idején már Nicholauson lesz bajusz.

fotók: Kugler Katalininterjú:
Déri Zsolt
2005.08.18
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.