Stex Alfréd Söröző és Étterem

Budapest, VIII. ker., József krt. 55-57.
Tökéletes balek vagyok - gondoltam, amikor beléptem az ajtón: a kellemes, meleg (főleg barna) színekkel operáló helyiségben minden asztal foglalt volt. Én pedig ismét nem foglaltattam helyet.


Várakozás közben szemügyre veszem a gazdag és sikeres (nomen est omen!) üzletember kitüntetett pillanatait ábrázoló fényképeket a falon. Végül felszabadul egy a hátsó bejárat mellett. Partneremre várok. Az evés is várhat. Ez hiba volt, derült ki később, a választék széles, én és időközben megérkezett asztaltársam pedig - nagyon - éhes. Mindketten elveszünk a levesek, sültek és szárnyasok tanulmányozásában. Nehéz a döntés: a szakács szemmel láthatóan nem unatkozik (pláne, hogy a konyha hajnalig működik); látunk itt hagymalevest, steaket, bőségtálat á la Stex, tésztákat tenger gyümölcseivel, valamint pizzát is a legkülönbözőbb feltétekkel stb. Egyedül salátafronton szűkösebb a kínálat, de az extra köretek mellett (köztük vegyes zöldség is) ez igazából nem is tűnik hiányosságnak.

Szervezetünk foszfort és könnyedebb étket kíván, így mindketten halat rendelünk: pisztrángot (rozmaringgal alaposan átitatva) és harcsát (csuszával körítve). Ekkor tudatosul bennünk, hogy a jó kéttucatnyi bor közül a 2004-es villányi vörös cuvée-t választottuk. Nem kifejezetten halakhoz illő nedű, de kellemesen melegít, és máris barátságosan tekintünk mindenkire. Kíváncsian belesek a galériára, ahol nagybetűkkel hirdetik: Stex Casino. Ha ehhez nincs bennünk elég mersz (vagy a zsebünkben stex), akkor marad a biliárd a földszinten. Miközben lelki szemeimmel sokáig Al Caponét (vagy inkább Al Frédót?) keresem a hátsó asztalok egyike mellett, megérkeznek - bizton állíthatom, hatalmas tányéron - a halak. Nem sokat teketóriázunk, pillanatok alatt eltüntetjük őket. Nekem könnyű dolgom van: a harcsában gyakorlatilag nincs is szálka. A pisztráng bővelkedik benne, de hát azért hal a hal, hogy halcsonttal legyen tele, nem? Desszertként már csak kapucsínónak jut hely, de ez éppen elég. Meglazítjuk nadrágszíjunkat, és arcunkon elégedett mosollyal fizetünk.

Stex Alfréd Söröző és Étterem
Bp. VIII., József krt. 55-57.
Tel.: 318-5716, 318-0719


Halak: 1950 Ft-tólł; Főételek: 1600 Ft-tól; Borok: 2000 Ft-tól; Sörök: 390 Ft-tól
-halcsont-
2005.08.22
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.