Jack és Rose balladája

olvasói
8/10 (5)
A virágbékés hatvanas évek utáni nosztalgiát a regényírók és a filmrendezők mindig megújuló hullámokban próbálják felülvizsgálni annak bemutatásával, hogy mivé korcsosultak a dicső kor nagy eszméi az idealizmustól elszakadó, elüzletiesedett századvégen-ezredfordulón.
Nos, a Jack és Rose balladája a hatvanas évek eszméiben gyökerezik, s a filmben a múlt és jelen, naiv és modern, természetes és életidegen oppozíciókban hivatott megtestesíteni az egyik (s nem feltétlenül a jobbik) pólust. 
 
Jack és Rose egy szigeten él, távol a világ zajától. Jack (Daniel Day-Lewis) egy kommuna egykori tanyáján tartja a frontot, őrzi a hatvanas évek eszméit: harmóniában él a természettel, szélből áramot nyer, televíziót házába be nem enged, s - nem mellesleg - láncdohányos. Serdülő lánya, Rose, más példát nem ismervén, követi apját mindenben (kivéve a dohányzást): virágokat nevel, biotrágyát gyűjt, felhőket nézve ábrándozik, s - nem mellesleg - kórosan függ apjától érzelmileg. Sok évvel, töméntelen elszívott cigarettával és két infarktussal a hatvanas évek után azonban nem csoda, hogy Jack szíve már nem az a svájci óramű, s el kell gondolkodnia azon, mi lesz Rose-zal, ha ő bebocsátást nyer a mennyei kommunába. Mivel Jack az egyszerű megoldások híve, úgyhogy egy alkalmi barátnőjét és annak két fiát meginvitálja otthonukba, legyenek akkor most már ők (hipp! hopp!) egy nagy és boldog család. A film legszórakoztatóbb rétege egyébként éppen a külvilágból érkezők konfrontálódása Jack és Rose életmódjával - gondoljunk csak a tévé nélkül a semmi közepére vetett két kamasz fiúra. 
 
A problematikusabb rész az új körülmények között gyorsan szexuális öntudatra ébredő Rose abbéli törekvése, hogy apja „hűtlenségén” szüzessége elvesztésével álljon bosszút. Nagyon, nagyon delikát ügy ez, róla giccsmentesen filmet készíteni még - a komoly drámai érzéket a génjeiben hordozó - Arthur Miller lányának sem sikerülhetett, de a próbálkozás korántsem érdektelen, egy mozijegyet mindenesetre megér.
Odor Emilia
2005.08.23
|
The Ballad of Jack and Rose
amerikai filmdráma, 112 perc, 2005
Apa és tizenhat éves lánya a világtól elzárva él egy keleti parti szigeten. Minden rendben menne, csakhogy a kislány elkezd felnőni...
Rendező:

Rebecca Miller

Forgalmazza: Mokép

Műsoron a TV-ben

Paramount Channel
 2019.10.24., csütörtök, 21:00

Linkek

(8 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
23:30
Mátrix - Újratöltve
amerikai sci-fi, 2003
23:35
Éjszaka Tunéziában
tunéziai krimi, 2017 (feliratos)
23:45
Húzós éjszaka az El Royale-ban
amerikai thriller, 2018
23:55
Herkules legendája
amerikai fantasztikus kalandfilm, 2014
00:15
A mosogató
belga film, 2018
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.