Jack és Rose balladája

olvasói
8/10 (5)
A virágbékés hatvanas évek utáni nosztalgiát a regényírók és a filmrendezők mindig megújuló hullámokban próbálják felülvizsgálni annak bemutatásával, hogy mivé korcsosultak a dicső kor nagy eszméi az idealizmustól elszakadó, elüzletiesedett századvégen-ezredfordulón.
Nos, a Jack és Rose balladája a hatvanas évek eszméiben gyökerezik, s a filmben a múlt és jelen, naiv és modern, természetes és életidegen oppozíciókban hivatott megtestesíteni az egyik (s nem feltétlenül a jobbik) pólust. 
 
Jack és Rose egy szigeten él, távol a világ zajától. Jack (Daniel Day-Lewis) egy kommuna egykori tanyáján tartja a frontot, őrzi a hatvanas évek eszméit: harmóniában él a természettel, szélből áramot nyer, televíziót házába be nem enged, s - nem mellesleg - láncdohányos. Serdülő lánya, Rose, más példát nem ismervén, követi apját mindenben (kivéve a dohányzást): virágokat nevel, biotrágyát gyűjt, felhőket nézve ábrándozik, s - nem mellesleg - kórosan függ apjától érzelmileg. Sok évvel, töméntelen elszívott cigarettával és két infarktussal a hatvanas évek után azonban nem csoda, hogy Jack szíve már nem az a svájci óramű, s el kell gondolkodnia azon, mi lesz Rose-zal, ha ő bebocsátást nyer a mennyei kommunába. Mivel Jack az egyszerű megoldások híve, úgyhogy egy alkalmi barátnőjét és annak két fiát meginvitálja otthonukba, legyenek akkor most már ők (hipp! hopp!) egy nagy és boldog család. A film legszórakoztatóbb rétege egyébként éppen a külvilágból érkezők konfrontálódása Jack és Rose életmódjával - gondoljunk csak a tévé nélkül a semmi közepére vetett két kamasz fiúra. 
 
A problematikusabb rész az új körülmények között gyorsan szexuális öntudatra ébredő Rose abbéli törekvése, hogy apja „hűtlenségén” szüzessége elvesztésével álljon bosszút. Nagyon, nagyon delikát ügy ez, róla giccsmentesen filmet készíteni még - a komoly drámai érzéket a génjeiben hordozó - Arthur Miller lányának sem sikerülhetett, de a próbálkozás korántsem érdektelen, egy mozijegyet mindenesetre megér.
Odor Emilia
2005.08.23
|
The Ballad of Jack and Rose
amerikai filmdráma, 112 perc, 2005
Apa és tizenhat éves lánya a világtól elzárva él egy keleti parti szigeten. Minden rendben menne, csakhogy a kislány elkezd felnőni...
Rendező:

Rebecca Miller

Forgalmazza: Mokép
(8 kép)


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
18:15
Dirty Dancing 2. (Piszkos tánc 2.)
amerikai romantikus dráma, 2004
18:20
A csodálatos Pókember
amerikai akciófilm, 2012
18:50
Az olasz munka
angol krimivígjáték, 1969
18:50
Danny Collins
amerikai dráma, 2015
19:00
Árvaház
spanyol-mexikói horror, 2007
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.