A Duna királynője

Biztosan nemcsak nekem szokott gondot okozni, milyen ajándékkal lephetném meg külföldi barátaimat, akik mondjuk vendégül látnak néhány napra otthonukban a nyaralás alatt. A magyar bort persze mindenki szereti, de mellé olyan jó lenne valami szépet, maradandót adni, valami olyat, aminek hasonló esetben én is igazán örülnék.


Néhány évvel ezelőtt már találtam egy kiadványt, ami remekül teljesített ezen a fronton. A Budapest 1900-2000 című fotóalbum, amelyben Lugosi Lugo László 2000-ben készített Budapest-fotói mellett a száz évvel korábban, ugyanazokon a helyszíneken készült Klösz György-képek álltak, több külföldi, Budapestet turistaként már ismerő barátomnak szerzett nagy örömet, s egy példányt magam is őrzök belőle.

Lugosi Lugo László újabb csinos kis kötetében ismét Budapestet választotta tárgyául, ezúttal a város és a Duna kapcsolatát, az ezzel összefüggő látványosságokat és rejtőzködő szépséget kutatta fel kamerájával. Szokásához híven, most is kiegészítette a gyűjteményt régi képekkel is, melyek a Dunához kapcsolódó, azóta már eltűnt építményeket-helyeket idézik fel. Láthatjuk például az 1946-ban épült és 1960-ban lebontott Kossuth hidat a Parlamentnél, vagy a kormányzó emlékművét az egykori Horthy Miklós híd lábánál, s a városi élet egykor pezsgő, mára felszámolt helyszíneit: piacokat és dunai fürdőket.

A kortárs felvételek a jól ismert turistalátványosságok mellett egyedi részleteket is feltárnak, ami még a város ismerőit is meglepheti néha, s a legfrissebb Duna-parti történések is megjelennek már a könyvben: a holokauszt áldozataira emlékező új emlékmű vagy a Nemzeti Színház és a körülötte fejlődő kulturális negyed.

A kötet egyediségéhez és értékéhez hozzájárul még Esterházy Péter hangulatos előszava és Sándor P. Tibor a város és folyó kapcsolatának történetét bemutató utószava (mindez magyar és angol nyelven).

Biztos vagyok benne, hogy ez a kötet is sok barátomnak fog örömet okozni az elkövetkező években.

Lugosi Lugo László: A Dunánál - Budapest - On the Danube. Vince Kiadó, 168 oldal, 2795 Ft
KR
2005.08.26
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.