Kedvenc helyek

Stereo MC`s: Paradise

olvasói
(0)
(Graffiti / CLS)

2001-es Stereo MC`s-interjúnkban a tagok arról beszéltek, hogy a következő albumuk akár 2002-ben is megjelenhet. Nos, az 1992-es Connected sikerlemez és a visszatérő Deep Down And Dirty között eltelt kilenc év alapján azért sejthettük, hogy nem lesz ilyen villámgyors a folytatás – végül négy év kellett hozzá. A Paradise (mely az Island-szerződést lezáró Retroactive válogatás után már saját független kiadásban jelent meg) naprakésszé tett, új elemekkel bővített, mégis összetéveszthetetlen(ül jó) Stereo MC`s-album.


A brit tánczenekar, melyet Owen If dobos távozása óta a szövegíró-énekes Rob Birch, a zeneszerző-producer The Head és felesége, Cath Coffey énekesnő hivatalosan trióként visz tovább, már saját minikiadója, a Graffiti Records égisze alatt jelentette meg új lemezét. Ma már bátran kijelenthető, hogy egy Stereo MC`s-album mindig minőségi munkát jelent (és nyugodtan idesorolhatjuk a DJ-Kicks mixlemezüket is), ezt is érdemes volt tehát kivárni. Amíg a Deep Down And Dirty semmiben nem hozott újdonságot, mégis élvezetes hallgatnivalót kínált, addig az ötödik lemez esetében jó néhány új zenei jegy is felbukkan: érezhető, hogy a 2001-es koronggal magukat „mindössze” újra térképre helyező zenészek ezzel az alkotással folytatták azt a természetes, organikus fejlődést, ami a korai korszakukat jellemezte. Persze ez csak annyit jelent, hogy legtöbb esetben még mindig azonnal felismerhető, védjegyszerű, funkosan lüktető oldschool brithopos tánczenét kapunk Rob B-éktől, de ellentétben a Deep Down And Dirtyvel, itt már bizony up-to-date verzióban, néhány tőlük újszerű megoldással, stílussal megfejelve (mint arról nemrégiben a soproni VOLT Fesztivál közönsége is meggyőződhetett).

A nyitódal, az albumot digital download kislemezként beharangozó Warhead baljós témákat vonultat fel, sötétebb a zene árnyalata is, mégis slágeres a végeredmény. A következő Set It Off hagyományos basszusvitte, fúvós-fuvolás Stereo MC`s-sztenderd, de a First Love-ban már valami szokatlan dolog történik: Kanye West unásig használt vokálfelgyorsító-trükkje segíti Rob B-t duettezni saját magával. Az amerikai R&B énekesnő, McKay énekével színezett The Fear akusztikus gitáros, modern soul ballada, az I Feel You fémes-elektrós felségterületre merészkedik, a Breathe Out a felénél dobbasszusba vált, miközben Cath Caffey dumál (az énekesnő a szokásosnál hangsúlyosabb vokálrészeket kapott a lemezen), a záró Out Of Control pedig tökéletes Massive Attack-dub a kilencvenes évek elejéről! De ne ijedjünk meg, a számok így is működnek, és akad bőven a szokásos jól felépített, jól összerakott slágeres táncdalokból is (Sun, Don`t Know, Paradise, Prime Time). Egy újabb Stereo MC`s-korong, mely kiválóan funkcionál a hétköznapok hátteréül és talpalávalóként sem alábbvaló.


8/10
Dömötör Endre
2005.08.29
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Még a héten látogatható a Holdmúzeum 1969 - Művészet és világűr című kiállítás, szerintünk #nemaradjle #holdmuzeum #muveszetesvilagur #muveszetestudomany #kiallitasajanlo #vasarelymuzeum
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.