Kedvenc helyek

P. Mobil: Magyar fal

Koltay Gábor filmje a magyar rockzene kultikus, ma már rég bedeszkázott koncerthelyszínére, a Budai Ifjúsági Parkba, a tízéves fennállását ünneplő P. Mobil 1983-as bulijára repít el.


Bencsik és Vikidál ekkor már kirepültek, a nagybajuszú zenekar megkésett stúdiólemezeit rögzítő felállása (Tunyogi, Sárvári, Kékesi, Zeffer, Mareczky, no meg Schuster Lóri) tör át a színpadon felállított téglafalon és nyom le a farmerdzsekis, tornacipős egybegyűltek előtt egy bitang jó koncertet az aktuális Heavy Medál album számai mellett a kötelező régi dalokkal. A 16 mm-es nyersanyagra forgatott, fekete-fehér kép és a mono hang természetesen nem tipikus DVD-színvonal, viszont tökéletes formai megfelelője az időutazásnak. A rock ekkor még a szórakozásnál valami sokkal többet jelentett – láthatjuk a szemekben, és hallhatjuk a koncertet meg-megszakító interjúkból, melyekben borsodi melós srácok, egy rendőr és az őszinte szót fáradhatatlanul osztó Lóri szólalnak meg. A magyar rocktörténet igazi relikviája!
QQQQ

EXTRÁK:

Negyedórányi kivágott interjúrészlet a filmből. Egy 1999-ben, barnás monokrómban rögzített beszélgetés Koltay és a zenészek között, akik bizarr módon egy antik ülőgarnitúrában próbálják megfejteni, mi történt velü(n)k az elmúlt évtizedekben és miért nem mutatta be a Magyar Televízió a filmet – közben becsúszik néhány dermesztő „rockersorsok Magyarországon” pillanat. A DVD-n megadott kód segítségével az együttes honlapján igazi "téglák" (=zenész ügynökök) belügyi jelentéseit olvasgathatjuk. Ha bosszantó lehet is, hogy a koncertet folyton interjúk szakítják meg, a két mellékelt CD-n az Ifjúsági Park-beli koncert teljes, 101 perces felvételét meghallgathatjuk.
QQQQ

1983 Hossz: 72 perc Kiadó: Goldfish Records Hang: magyar mono
-NZ-
2005.08.31
|


Játék
Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargóhoz hasonlítanak. A film két színésznő, Margot Robbie és Allison Janney jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.