Genezis

olvasói
(0)
A Nuridsany-Pérennou szerzőpáros hatévi munka eredményeként készítette el ezt a lenyűgöző természetfilmet. A Mikrokozmosz alkotói ezúttal igencsak kiszélesítették a horizontot: a fű között lakó bogarak mikrovilága után most az univerzum létrejöttének és az élet születésének történetét választották témájukul - ha lúd, legyen kövér, ugyebár.
Nos, e végső/első kérdések megválaszolása - a modern tudomány eredményeinek ellenére - leghatékonyabban máig a mese és a költészet segítségével lehetséges. Ezért is választottak az alkotók ennek megfelelő formát: a film narrátorává egy afrikai törzs történetmondóját (egyben a törzsi bölcsesség őrzőjét) tették meg. Ő mesél a mítoszok hangján a világmindenség s benne a csillagok és bolygónk születéséről, majd az élet kialakulásáról, s eközben csodálatos felvételeket láthatunk a természet hatalmas erőiről. 
 
A film főszereplői - a hegyek, folyók, tengerek és növények mellett - természetesen az állatok. Az élet nagy kalandjának legtanulságosabb és legmozgalmasabb történetei pedig itt zajlanak - s tudjuk már korábbi filmjükből, hogy ehhez a terephez különösen jó szeme van az alkotóknak. Hihetetlen érzékkel találnak műfaji alapanyagot az állatvilágban: mini természethorrort láthatunk arról, hogyan lesz nagy béka kis békának farkasa; a korhatár nélküli természetpornó epizódban pedig például a rákszexszel ismerkedhetünk meg. Dermesztő képeket kapunk arról, hogyan lakmározik tojást egy kígyó, vagy hogyan csal galádul lépre egy hatalmas vörös mozsdószivacs egy kecses, átlátszó kis lényt. A felvételeken fű, fa, virág, hal, bogár és madár az akciófilmek koreográfiáit megszégyenítő látványosságokat produkál, s mi csak ámulunk az élet rejtett csodáin, amiknek megfigyeléséhez amúgy valószínűleg nem lenne elég türelmünk. 
 
A film során a mesélő - és az emberi élet kialakulását bemutató képek - emlékeztetnek bennünket arra, hogy a genezis csodáját saját lényünkben mindannyian újraéljük, s a hatalmas életjátéknak nemcsak részesei és teremtői vagyunk, de felelősséggel is tartozunk Világunkért. 
 
Látványosság, humor, természet: ideális hétvégi családi mozi.
Odor Emilia
2005.09.01
|
Genesis
francia-olasz természetfilm, 81 perc, 2004
A Mikrokozmosz alkotóinak új filmje a nagybetűs Teremtésről - egy afrikai öreg bölcs tolmácsolásában.
Forgalmazza: SPI


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
18:10
18:15
Fivérek
holland film, 2017
18:20
Sirály
amerikai vígjáték, 2018
18:20
Ed Wood
amerikai életrajzi film, 1994
18:30
Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?
amerikai akcióvígjáték, 1995
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.