Ónodi Eszter

Fél évtizede vezető magyar filmszínésznő. Szebb, mint a szomszéd lány és intelligensebb, mint a szomszéd génsebész. Ónodi Esztert szeptember közepétől Dyga Zsombor új hajszafilmjében, a Kész cirkuszban láthatjuk Udvaros Dorottya, Scherer Péter és egyéb nagyságok oldalán. Most intim filmnézési szokásairól faggattuk.


DVD Est Extra: Milyen barátságot ápolsz a DVD-vel mint médiummal?

Ónodi Eszter: Nagyon sokáig tiltakoztam ellene, ódzkodtam attól, hogy DVD-lejátszót vegyünk, mert bunkó és felvágós dolognak tartottam. Meg aztán alapvetően nagyon szeretek moziba járni, és azt gondoltam, hogy a házimozizás a rendes mozizás kárára megy majd. A barátom azonban egyszer csak megoldotta a dilemmámat azzal, hogy vett egy lejátszót. Tulajdonképpen nagyon hamar rájöttünk, hogy a DVD jó dolog - például azért, mert nem kell elmenni moziba. Amikor az ember szórakozásra és kultúrálódásra vágyik, de ahhoz már lusta, hogy elmenjen hazulról, akkor tökéletes az otthoni mozizás. Másik nagyon komoly előnye a dolognak, hogy iszonyatosan jól lehet közben szobabiciklizni, és ha vége van a filmnek, akkor még mindig ott van a temérdek extra.

DVD Est Extra: Milyen extrákra gondolsz?

Ó. E.: Most konkrétan a Hitchcock-díszdoboz extráira, amikből majdnem annyit lehet tanulni a rendezőről, mintha megnéznénk az egyik filmjét. De a Kubrick-dobozzal is nagyon elégedett vagyok: ez volt a magángyűjteményünk első komolyabb darabja, amiből otthon, lefekvés előtt igazi kis filmklubot rendeztünk - amíg a filmek tartottak.

DVD Est Extra: Mik a kedvenc filmjeid ettől a két rendezőtől?

Ó. E.: Pillanatnyilag a 2001 - Űrodüsszeia és a Barry Lyndon az a két Kubrick-film, ami a legközelebb áll hozzám. Hitchcockkal bajban vagyok, mert nem tudnék egy vagy két filmet kiemelni az övéi közül. Olyan példát persze könnyebb mondani, ami joggal nem került a „Nagy Hitchcock-filmek” sorába, de még ezekben a filmekben is tök jó dolgok vannak. Ilyen például a Szakadt függöny, ami számomra azért érdekes, mert a főszereplő Paul Newman valami izgi feszültséget visz a játékába - aztán az extrákból kiderül, hogy ez valójában a színész és a rendező közötti rossz viszonyból ered. Annyira imádom Hitchcockot, hogy nem tudok röviden beszélni róla. Azt hiszem, azért nagyon fontos rendező, mert a filmjei izgalmas krimik és művészfilmek egyszerre.

DVD Est Extra: Térjünk vissza kicsit a szobabiciklizésre! Videokazetta mellett nem lehet jól tekerni?

Ó. E.: A DVD sokkal jobb minőségű, ráadásul megvan az az előnye, hogy szinte minden filmet eredeti nyelven lehet nézni. Tudom, hogy most kicsit magam ellen beszélek, mert én is szoktam szinkronizálni, de az eredeti hangsávot igazából össze sem lehet hasonlítani a magyar hanggal. Sokat számított ez például az egyik kedvenc alvás előtti sorozatom, a Büszkeség és balítélet BBC-változatának nézésekor, mert a beszéd dallama szinte beleivódott a fejembe, és így könnyedén beszippantott a film.

DVD Est Extra: Dyga Zsombor köztudottan nagy filmőrült: a Tesóban az összes kazettája, a Kész cirkuszban pedig az összes lemeze szerepel a háttérben. Ti cserélgettetek filmeket?

Ó. E.: Beszélgettünk filmekről, említett saját kedvenceket, és azt is elmondta, nagyjából hogyan képzeli el a Kész cirkuszt, de a forgatáson nem volt idő csereberélni. Egyébként ő szuverénebb alkotó annál, mintsem hogy a forgatáson más filmeket elemezzen és utánozzon - inkább a saját vízióját követi.

DVD Est Extra: A saját filmjeid közül melyeket tartod otthon DVD-n?

Ó. E.: Amikor egy film kijön lemezen, a forgalmazó nem küld rögtön egy masnis csomagot üdvözlőkártyával a tisztelt szereplőknek, ezért aztán sokszor hosszasan kellett könyörögnöm egy-egy DVD-ért. Megvan a Meseautó, a Boldog születésnapot! és a Glamour is. A többit sajnos nem sikerült megszereznem. Azokat majd legfeljebb kiveszem a tékából, és ha valamelyik nagyon tetszik, akkor azt megveszem.
csmozi
2005.09.05
|


Film premierek

Hóember

amerikai-angol-svéd krimi, 119 perc, 2017

My Little Pony: A film

amerikai-kanadai animációs film, 99 perc, 2017

HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják

amerikai-angol-belga-francia háborús film, 120 perc, 2017

Happy End

francia-német-osztrák filmdráma, 107 perc, 2017
Játék
Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a ’30-as évek Budapestjén. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.
Filmek a TV-ben
18:15
A Jane Austen könyvklub
amerikai romantikus vígjáték, 2007
18:20
Egyszer Len
amerikai-kanadai vígdráma, 2015
18:25
Emlék
belga-francia romantikus filmdráma, 2016
18:45
Részeges karatemester
hongkongi akcióvígjáték, 1978
18:50
A sátán kutyája
angol vígjáték, 1978
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.