Kedvenc helyek

The Great Rock`N`Roll Swindle

A nagy rock`n`roll svindli a nagy punk svindlit, vagyis a Sex Pistols botrányos történetét meséli el tízparancsolat formájában, mintha a furfangos menedzser, a káoszból készpénzt kitermelő Malcolm McLaren mindent előre eltervezett volna.


Az eredetileg felkért amerikai csöcsidomár Russ Meyer helyett McLaren végül egy Godard-rajongó ifjú brit filmessel, Julien Temple-lel vágott bel a nagy punkvízió elkészítésébe, s a koncertfelvételek, interjúk, híradórészletek, videoklipek mellé vicces szkeccseket, reklámfilmeket, musical-, krimi- és elsőrangú animációs betéteket, kis adag szürrealizmust és nagy adag meztelenkedést is kevertek (a kiskorú punkcica puncikájára a cenzúra utólag fekete bugyit rajzoltatott). Ez a valóságból és fikcióból habart katyvasz a briliáns punkdalok sorával akár alternatív zenekartörténetként is működik, hiszen itt van a lényeg a Derek Jarman által 1975-ben forgatott legelső Super-8-as próbafelvételektől az 1977-es királynőgyalázáson, az 1978-as San Franciscó-i utolsó koncerten és Johnny Rotten kilépésén át a gitáros és a dobos Ronnie Biggs vonatrablóval közös riói kalandjáig, illetve Sid Vicious gyilkos My Way előadásig a párizsi Olympia színpadán - sőt a végefőcím után még látjuk a lapok nekrológjait az 1979-ben, 21 évesen elhunyt Sidről.

Temple később közepes filmeknek (Abszolút kezdők, A földi lányok csábítók, Vigo stb.) és a legnagyobb sztárok (Rolling Stones, Neil Young, David Bowie stb.) klipjeinek rendezője lett, majd 2000-ben The Filth And The Fury című művében visszatért a Sex Pistols történetéhez, de akkor már dokumentarista hangvételben - és a zenekar szemszögéhez igazodva. Igazából a két filmet egybecsomagolva kellene forgalmazni.
QQQQ

EXTRÁK:

A rendező audiokommentárja és bónuszként még egy 19 perces interjú is. A beszélgetőtárs mindkét esetben Chris Salewicz rockújságíró.
QQQ

1980 Hossz: 101 perc Kiadó: Sony BMG Hang: angol 5.1
Déri Zsolt
2005.09.08
|


Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.