A meleg cowboy film nyert Velencében

Ang Lee alkotása, a Brokeback Mountain nyerte el a 62. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját szombaton.
A díjnyertes film E Annie Proulx novellájának adaptációja, Jake Gyllenhaallal és Heath Ledgerrel a főszerepben. A két fiatal színész két szerelmes cowboyt alakít, akiknek húsz éven át tartó viszonya jelenik meg a műben.

Az Oscar-díjas Tigris és sárkányt, a Hulkot és az Értelem és érzelem című alkotást is jegyző Ang Lee győzelmével 18 másik versenyfilmet ütött ki a nyeregből, például a nagy esélyesnek tartott Good Night, and Good Luckot, George Clooney második nagyjátékfilmes rendezését.

A McCarthy-érát feldolgozó film – melynek egyik szerepét is Clooney vállalta el – a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el. A főszerepet alakító David Strathairn pedig Edward R Murrow újságíró megformálásáért a legjobb színésznek járó kitüntetést érdemelte ki.

A legjobb színésznő idén Velencében az olasz Giovanna Mezzogiorno lett a La Bestia nel Cuore című filmben nyújtott alakításával, amely a gyermekmolesztálás témáját dolgozza fel. Ezzel maga mögé utasította a francia sztárt, Isabelle Huppert-t (Gabrielle) – aki egy életműdíjjal vigasztalódhatott – és Gwyneth Paltrow-t is (Proof).

A zsűri nagydíját Abel Ferrara érdemelte ki Mary című filmjével, melyben a Juliette Binoche alakította főhőst, egy színésznőt megpróbálja hatalmába keríteni Mária Magdolna, miután megformálta a vásznon.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt a francia Philippe Garrel kapta Les Amants Reguliers című filmjéért. A mű egy szerelem története a bohém Párizsban az 1968-as diákázadások ideje után. A filmet fényképező William Lubtchanskit is díjazták.

A tizenegy napos fesztivál zárásaként – miután a japán Hayao Miyazaki életműdíjban részesült – a hongkongi Peter Chan Ho-sun Perhaps Love című musicaljét vetítették le. A filmben Ázsia legnagyobb sztárjai, köztük Jacky Cheung és Takeshi Kaneshiro is játszottak.

A Mostrán vetített filmek közül hamarosan itthon is látható lesz a The Brothers Grimm, a Proof és a fődíjas Brokeback Mountain is.(bbc.co.uk, labiennale.org, SPI)
2005.09.12
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
Az elnök végveszélyben
amerikai akciófilm, 2013
18:35
Egy veszedelmes elme vallomásai
amerikai filmdráma, 2002
18:40
Deep Impact
amerikai akciófilm, 1998
18:45
Halálos fegyver 3.
amerikai akcióvígjáték, 1992
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.