A meleg cowboy film nyert Velencében

Ang Lee alkotása, a Brokeback Mountain nyerte el a 62. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját szombaton.
A díjnyertes film E Annie Proulx novellájának adaptációja, Jake Gyllenhaallal és Heath Ledgerrel a főszerepben. A két fiatal színész két szerelmes cowboyt alakít, akiknek húsz éven át tartó viszonya jelenik meg a műben.

Az Oscar-díjas Tigris és sárkányt, a Hulkot és az Értelem és érzelem című alkotást is jegyző Ang Lee győzelmével 18 másik versenyfilmet ütött ki a nyeregből, például a nagy esélyesnek tartott Good Night, and Good Luckot, George Clooney második nagyjátékfilmes rendezését.

A McCarthy-érát feldolgozó film – melynek egyik szerepét is Clooney vállalta el – a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el. A főszerepet alakító David Strathairn pedig Edward R Murrow újságíró megformálásáért a legjobb színésznek járó kitüntetést érdemelte ki.

A legjobb színésznő idén Velencében az olasz Giovanna Mezzogiorno lett a La Bestia nel Cuore című filmben nyújtott alakításával, amely a gyermekmolesztálás témáját dolgozza fel. Ezzel maga mögé utasította a francia sztárt, Isabelle Huppert-t (Gabrielle) – aki egy életműdíjjal vigasztalódhatott – és Gwyneth Paltrow-t is (Proof).

A zsűri nagydíját Abel Ferrara érdemelte ki Mary című filmjével, melyben a Juliette Binoche alakította főhőst, egy színésznőt megpróbálja hatalmába keríteni Mária Magdolna, miután megformálta a vásznon.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt a francia Philippe Garrel kapta Les Amants Reguliers című filmjéért. A mű egy szerelem története a bohém Párizsban az 1968-as diákázadások ideje után. A filmet fényképező William Lubtchanskit is díjazták.

A tizenegy napos fesztivál zárásaként – miután a japán Hayao Miyazaki életműdíjban részesült – a hongkongi Peter Chan Ho-sun Perhaps Love című musicaljét vetítették le. A filmben Ázsia legnagyobb sztárjai, köztük Jacky Cheung és Takeshi Kaneshiro is játszottak.

A Mostrán vetített filmek közül hamarosan itthon is látható lesz a The Brothers Grimm, a Proof és a fődíjas Brokeback Mountain is.(bbc.co.uk, labiennale.org, SPI)
2005.09.12
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.