Kedvenc helyek

Marc Bolan / T.Rex: Born To Boogie

1971-72 táján a brit popzene legnagyobb sztárjának a gitáros-énekes Marc Bolan (Mark Feld, 1947-1977) és együttese, a T.Rex számított: koncertjeiken a tiniközönség a Beatles-időket idéző hisztériában sikoltozott - nem véletlen, hogy Ringo Starr is filmet forgatott róluk.


A Beatles ex-dobosa stábjával nemcsak az amerikai sikerturnéról csúcsformában visszatérő, zseb-Hendrixként pörgő kis fehér glam-rock herceg zenekarának 1972. március 18-i produkcióját rögzítette a Wembley Empire Pool színpadán, de az Apple stúdiójában - egy másik haverjával, Elton Johnnal együtt - ő maga is beszállt dzsemmelni két számba, továbbá egy reptéren és John Lennon vidéki birtokán is forgatott néhány szürreális jelenetet a Magical Mystery Tour című Beatles-filmből megismert hangulatban (a teadélutánon hamburgert faló apácák előtt Bolan négy dalt nyom le akusztikus gitárjával egy vonósnégyes kíséretében). Ha nincs a Born To Boogie, Todd Haynes Velvet Goldmine című 1998-as glam fantáziája sem születhetett volna meg!

Bár a nagy T.Rex-slágerek közül a Ride A White Swan már, a Metal Guru és a 20th Century Boy még nem hangzik el a filmben, a lényeg itt van.
QQQQ

EXTRÁK:

Dupla DVD, rengeteg extra. Audiokommentár a film és a DVD producerével. Mind a délutáni, mind az esti T.Rex-koncert teljes anyaga egy-egy órában. Egy dal váltogatható kameraállásokkal, egy másik pedig váltogatható hangsávokkal. A mozifilm korabeli előzetese. Egy háromnegyedórás dokumentumfilm a Born To Boogie születéséről, egy negyedórás a 2003-ban megtalált eredeti filmtekercsek és hangfelvételek restaurációjáról (a kilencvenes évek eleji videókiadás és új DVD-verzió közti óriási különbséget egy-egy részlet külön is szemlélteti), továbbá kimaradt jelenetek, interjúk Tony Visconti producerrel és a korabeli zenekar egyetlen túlélő tagjával, a ma zenés istentiszteleteken doboló Bill Legenddel (a narrátor-riporter Marc fia, Rolan Bolan). A Tyrannosaurus Rex legkorábbi duófelállásának első tévés bemutatkozása 1967-ből a néhai John Peel bevezetőjével. 32 oldalas füzetke.
QQQQQ

1972 Hossz: 61 perc Kiadó: Sony BMG Hang: angol 5.1 + DTS Feliratok: angol, francia, olasz, német, spanyol
Déri Zsolt
2005.09.20
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.