Több mint krimi

Lenyűgöző az az alaposság, ahogy Varga Bálint, a Magándetektívek című munka szerzője utánajárt vizsgált témájának. A szerző először is kinyomozta az első magánnyomozókat (élükön a filmre is vitt Vidocq-kal és Allan Pinkertonnal, aki eredetileg hordókészítő volt), jelenkori utódaikat (a cél érdekében amerikai szimatokkal is felvette a kapcsolatot), majd felderítette a magyar hivatásos és magándetektíveket egykor és most.


Ezután a bűnügyi irodalmat vette górcső, pontosabban nagyító alá: ujjlenyomatot vett szinte az összes fontos krimiíróról Sir Arthur Conan Doyle-tól Agatha Christie-n és Raymond Chandleren keresztül Lawrence Blockig, azaz - a legfontosabb szerzők kézjegyeinek számbavételével - feltérképezte a bűnügyi irodalmat a kezdetektől napjainkig.

A legizgalmasabb mégis az, amikor valódi, megtörtént nyomozásokat ismertet. A kötet központi magját ugyanis az a négy beszámoló képezi, amely szintén Varga Bálint kutatómunkájának eredménye: csakhogy itt a szerző terepen dolgozott, társául szegődött élő, hús-vér magánnyomozóknak, kátésoknak, operatív megfigyelőknek stb. Első kézből élvezhetjük tehát az informatikai cég ellen folyt ipari kémkedés, az állatbarát csaló, az eltűnt kávéautomata és a tizenkétmilliós nejlonzacskó elrablásának rejtélyét - és persze azt, ahogy a rejtély megoldódik. Az író tehát egyszer a történész, a jogász, másszor az irodalomesztéta, sőt a magándetektív szemével láttatja a témát - magyar nyelven elsőként.

A könyvben akadnak ugyan néhol apróbb helyesírási hibák, önellentmondások és kisebb következetlenségek, és talán a magyar krimiről (pontosabban annak hiányáról) írottakkal is vitába lehetne szállni, de az alapos kutatómunkáért és az izgalmas esettanulmányokért cserébe mindent megbocsátunk. Ha pedig figyelembe vesszük a szerző tájékozottságát a témában és azt, milyen pergően jeleníti meg az ismertetett esetekben zajló akciókat, lehet, hogy éppen ő lesz az, aki legközelebb már nem elméleti munkával, hanem egy valódi magyar krimivel jelentkezik.

Varga Bálint: Magándetektívek. Agave Könyvek, 324 oldal, 2480 Ft
fürkész
2005.09.30
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.