Középkori freskók Gömörben - reneszánsz festészet a Felvidéken

A míves album az Alacsony Tátra déli lejtőjén, azaz Gömör vidékén található tizenegy templom gazdag középkori faldíszeit mutatja be. A kötet közel száz fényképe meggyőzően bizonyítja, hogy a XIII.-XV. században e vidéken nagy jelentőségű művészeti tevékenység folyt, amelyre eddig kevéssé figyelt fel az egyetemes művészettörténeti kutatás.

A halál diadala
A halál diadala

A könyv gazdag képanyagából és a rövid kísérőszövegből egyértelműen kiderül, hogy a XII. és XIV. században a nápolyi Anjou királyok uralma idején Gömörben az itáliai kapcsolatok a meghatározók. A XV. század elejétől Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt a nyugati művészet gazdagítja fokozottabban a helyi művészeti tevékenységet.

Az egymáshoz közeli községek csaknem egy időben készült falképdíszei több jelentős mester kezemunkáját dicsérik. A XV. Század első évtizedeiben három különböző jeles művészegyéniség dolgozott Gömörben Zsigmond király udvari méltóságainak megbízásából.

Szent László
Szent László

Művészi színvonal tekintetében Karaszkó áll az első helyen. Az 1380-90-es években Zsigmond király országbírója, Szécsényi Frank megbízásából dolgozó kiváló művészt mélyen expresszív jellemábrázoló készég, tömör képszerkesztés és gazdag színskálára épülő festői kompozíciók jellemzik.

Pelsőcön, a Bebek család központjában a toszkán trecento ismerete jellemzi az 1370-80-as években, feltehetőleg Bebek Imre országbíró által hívatott művészt.

A kun lefejezése
A kun lefejezése

Süvetén Jolsvai Lesták nádor festteti ki a templomot az 1380-90-es években. A mestert a tizennegyedik századi reneszánsz festészet síkszerűbb, dekoratívabb előadása ihlette. Ehhez a stílusirányzathoz kapcsolódtak a Rimabrézón, Gecefalván, Ochnitán és a kiétei szentélyben dolgozó mesterek.

A kötetben bemutatott tizenegy gömöri templom középkori falképdísze az ikonográfia területén is jelentősen gazdagítja a korszak európai művészetére vonatkozó ismereteinket.

Prokopp Mária: Középkori freskók Gömörben
2005.09.23
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.