Kedvenc helyek

Paul McCartney: Chaos And Creation In The Backyard

olvasói
10/10 (2)
(MPL / EMI)

Egy remek ősz Sir Paul McCartney-val: az egykori Beatle rajongói az In Red Square koncert-DVD megjelenése után nem sokkal egy kiváló új stúdiólemeznek is örülhetnek. A Radiohead producerével készült album a 2001-es Driving Rainnél jóval izgalmasabbra sikeredett.


A Chaos And Creation In The Backyard Sir Paul McCartney Beatles utáni karrierjének huszadik albuma. A kerek szám láthatóan arra ösztönözte, hogy tényleg próbáljon valami izgalmassal előrukkolni. Valószínűleg pontosan ezért döntött úgy – örök tanácsadója, a Beatles egykori producere, George Martin javaslatát követve –, hogy a lemezt Nigel Godrich felügyelete mellett hozta tető alá. Az ex-Beatle-nél harminc évvel fiatalabb Godrich produceri hírnevét a Radiohead (OK Computer, Kid A, Amnesiac, Hail To The Thief), a Travis (The Man Who, The Invisble Band), illetve Beck (Mutations, Sea Change) lemezein végzett munkájának köszönheti, s ezúttal a – nem kifejezetten forradalmi vonzalmú – Paul McCartney-t is megpróbálta némi innovációra ösztönözni. Az eredmény egy nagyszerű album lett, ami szinte szisztematikus katalógusa mindannak, ami McCartney – és ezzel persze együtt jár az is, hogy „nem forradalmi”, de Sir Pault nem is ezért szeretjük.

Godrich javaslatára az album zenei anyagát szinte teljes egészében McCartney játszotta fel a gitártól a zongoráig és a dobokig, csak itt-ott van egy-egy közreműködő vendég, illetve hozzáadott vonós kíséret (a 13 dalból négy vegytiszta one-man show). A megszokott fülbemászó melódiák mellett új színt jelent a néhol kifejezetten szomorú hangnembe váltó melankólia (Riding To Vanity Fair, At The Mercy), amit azonban rendre ellenpontoznak a játékosabb darabok. Az album néhol a Beatles 1968-'69 táján megjelent lemezeinek legjobb pillanatait idézi: a Jenny Wren egyszerű, tiszta akusztikus gitárhangzása például a Martha My Dear és Blackbird című dalok világát. Ugyanennek vonósokkal megtámogatott változata az English Tea, a szövegben méretes öniróniával („very twee, very me...”). A Promise To You Girl többszólamú vokálja pedig igazi „mini Beatles-tribute” a Because mintájára.

A Chaos And Creation In The Backyard album egésze tehát a legnemesebb McCartney-hagyományokban gyökerezik: letisztultan, nosztalgikus érzelgősségtől mentesen mutatja fel egy remek dalszerző érzelmi és zenei gazdagságát.


8/10
tereza
2005.09.26
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.