Broken Flowers - Hervadó virágok

olvasói
9/10 (16)
A két évtizede Florida, a Paradicsom című második nagyjátékfilmjével magát kultstátuszba katapultáló Jim Jarmusch az utóbbi években keveset forgatott.


A régi és új rövid szkeccsekből összefűzött Kávé és cigaretta című opusát nem számítva hat éve nem készített nagyfilmet, a cannes-i nagydíjat érő Hervadó virágok elé ezért különösen nagy várakozással tekintettek a világon mindenütt a mohó mozisták.

Az új film be is váltja a hozzá fűzött reményeket. A hangütésében és hősvezetésében a direktor legutóbbi filmjeit - a Halott embert és a Szellemkutyát - idéző Hervadó virágok egy miniodüsszeia krónikája. Az ötvenes Don (Bill Murray - Idétlen időkig, Elveszett jelentés, Édes vízi élet), a világtól távol teljes tétlenségben tengődő, kiaggott sármőr egy nap furcsa levelet kap valamelyik - kilétét titkoló - exszeretőjétől: a titokzatos levélíró arról értesíti, hogy van egy közös kamaszfiuk. Dont az első pillanatban meglepi, a másodikban pedig tettre sarkallja a helyzet: összeszámolja magában, hogy kik jöhetnek számításba a levél írójaként, majd felkerekedik, hogy meglátogassa és kifaggassa őket. Négy nőt keres fel hosszú vándorlása során, és az egyes találkozások lelkileg és fizikailag is amortizálják őt.

Ám közben a szeme is kinyílik, és kezdi tisztábban látni magát. Lassan, nagyon lassan történik mindez - a Hervadó virágok nem harsányan száguldó, kivagyi darab, hanem nagy szünetekkel teli, csendes mozi, csöppet álmos ritmussal. Nem szokványos mese, hiszen szívből szól. Jarmusch mindig is igyekezett szeparálni magát a divatos mozitrendektől, ez az egyik oka annak, hogy mai napig a kortárs amerikai film szélmalomharcosainak társaságában ragadt. Valahogy úgy vált mind társtalanabbá, ahogyan a hősei is egyre magányosabbak lettek a kilencvenes évek elejétől sorjázó filmjeiben, az Éjszaka a Földöntől a Halott emberen át a Szellemkutyáig - és a Hervadó virágokig.
Pápai Zsolt
2005.10.05
|
Broken Flowers
amerikai-francia vígjáték, 105 perc, 2005
A megrögzött agglegény útnak indul, hogy felkeresse volt szerelmeit, és kiderítse, valóban született-e fia, és ha igen, kitől...
Rendező:

Jim Jarmusch

Forgalmazza: Best Hollywood
(10 kép)


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
Tűzparancs
amerikai akciófilm, 1996
18:30
Zorro
olasz-francia kalandfilm, 1975
18:40
A galamb
török film, 2018
18:40
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
Ma még tart a Vegetáriánus Fesztivál előadásokkal, filmekkel, egészséggel és ételekkel. #vegetáriánusfesztivál #vegetarianus #joga #vegan #egeszseg #fenntarthatosag #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.