Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény

olvasói
9/10 (8)
Aki nem ismeri a két gülüszemű gyurmafigura, a virsliujjú, sajtimádó, feltaláló agglegény, Wallace és az ő hűséges kutyája, Gromit Oscar-díjas és -jelölt rövidfilmes kalandjait, annak most itt a remek alkalom. A gyurmaduó nagyjátékfilmes debütálása talán a legjobb felnőtteknek (is) szóló animációs film a Shrek-filmek óta.
Nick Park alkotótársával, Steve Boxszal remekül felismerte (ahogy tette azt már korábbi munkájában, a Csibefutamban is Peter Lorddal), hogy az egész estés szórakozáshoz nem elég a bűbájos történet és az elragadó figurák, tele kell pakolni a művet filmes utalásokkal (sőt nem átallott egy három-, de legalább kétcsillagos, igazán pajzán poént is elhelyezni a filmben). 
 
Ennek megfelelően a Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény továbblép a korábbi vidám történetek egyszerűségén és szabályos műfajparódiaként tálalja magát: komplett kis gyurmahorrorfilmet láthatunk vérre szomjazó vérfarkas helyett óriás zöldségekre éhező vérnyúllal, vámpírvadász helyett lökött, de vérengző kedvű nemessel, aki nem ezüst-, hanem aranygolyóval próbálja levadászni a szörnyet, vér és belsőségek helyett pedig zöldségben fogunk tocsogni. Bizony hullanak a gyönyörű sütőtökök, répák és padlizsánok, a legviccesebb mégis az, amikor - sok más horrorklasszikus mellett - megidéződik az 1931-es Frankenstein vagy az 1933-as King Kong. 
 
S hogy mindebben mi a szerepe két főhősünknek? Wallace és Gromit ugriasztó elit alakulatot alakítva megpróbálja humánusan megvédeni a zöldségóriások éves versenyére készülő kisváros kertjeit az elszaporodó rágcsálóktól, majd a váratlanul felbukkanó szörnynyúllal is felveszik a küzdelmet. Eközben nemcsak a burleszk hagyományait elevenítik fel, de micimackói magasságokban és mélységekben modellezik az emberi viszonyok és viselkedésformák mintázatát. S akinek mindez nem elég, annak a különböző kütyük és találmányok (a már jól ismert, a reggeli felkelést megkönnyítő szerkezeten kívül például az ún. Nyuszívó 6000) megfigyelése szerezhet kellemes perceket.
fürkésznyúl
2005.10.20
|
Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit
angol animációs film, 85 perc, 2005
A Wallace és Gromit-sorozat első egész estés moziváltozatában a gyurmafigura duónak (a feltaláló agglegénynek + hűséges kutyájának) a kertek védelmében egy félelmetes vérnyúllal kell felvennie a küzdelmet.
Forgalmazza: UIP-Duna Film


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
18:10
Végveszélyben
amerikai akciófilm, 1994
18:10
A vadrózsa völgyében - A szív parancsa
német romantikus dráma, 2006
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:25
Addams Family 2.
amerikai vígjáték, 1993
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.