Kedvenc helyek

Eric Clapton: Back Home

olvasói
(0)
(Warner)

Negyvenéves életművel a háta mögött Eric Clapton már bebiztosította helyét a könnyűzene legnagyobb alakjai között, manapság tét nélkül, kedvére muzsikálhat. Legújabb lemezén sincs nyoma a bizonyítási vágynak: Mr. Slowhand megengedhette magának, hogy összedobjon egy családi ihletésű, őszinte, igazán nyugis albumot.


A Lassúkezű tavaly még kedvenc blues gitárosának, Robert Johnsonnak állított emléket a Me And Mr. Johnson feldolgozáslemezzel (mint ahogy a 2001-es Reptile is elsősorban blues lemez volt), majd kivett egy kis szabadságot, és kizárólag családjának és a pihenésnek szentelte idejét. A Back Home dalait az otthon melege, a meghitt családi együttlétek öröme, felesége és három kislánya ihlették. Intim, őszinte pillanatok, melyek csendes, könnyed szerzemények komponálására ösztönözték az idén 60 éves mestert, aki nemcsak a zeneszerzésből vette ki a részét, hanem társproducere volt a lemeznek és még a borítót is ő tervezte. A seregnyi vendégzenész közreműködésével felvett albumra 12 szám fért fel, melyek fele feldolgozás, köztük a Love Comes To Everyone George Harrisontól vagy az I`m Going Left Stevie Wondertől.

Lassú és középtempós dalok váltakoznak a lemezen, meglepetést legfeljebb az okozhat, hogy csak elvétve találkozhatunk egy-egy régi időket idéző szólóval, a gitárvirtuóz Clapton szinte végig a háttérben marad, és átengedi a teret az érzelmeit átéléssel megéneklő Claptonnak. Kimagasló pillanatokat ne várjon senki, de a dalok ettől még kellően változatosak és szerethetőek lettek. Az elmaradhatatlan bluesos szerzemények (Lost And Found, Piece Of My Heart) mellett akad a korongon reggae (Say What You Will, Revolution) és néhány klasszikus lassú szám is (One Day, Love Don`t Love Nobody). A Back Home nem remekmű (nem is annak készült), de hideg őszi estékre nagyszerű hallgatnivaló.


7/10
Bokor Péter
2005.10.31
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.