Mennyország most

Paradise Now, 2005 Színes, feliratos francia-német-holland filmdráma, 90 perc
Visszatérő napi hír: öngyilkos merénylő robbantotta fel magát valamelyik izraeli városban, ártatlan járókelőket ragadva magával a halálba. Nehéz elhinni, hogy ez nem elborult elméjű vallási fanatikusok műve, pedig mindez teljesen más szemszögből is nézhető.


Egy égető aktuálpolitikai kérdést egyéni szemszögből ábrázolni, némi intellektuális körítéssel? Elsőre sem a tézisfelvetés, sem a módszer nem hangzik biztatónak, ám a film már az első percektől meggyőz az ellenkezőjéről. Két fiatal palesztin férfit ismerhetünk meg, nevük Said és Khaled, jó barátok, és egy autószerelő-műhelyben dolgoznak. Munka után szívesen nézik a dombtetőről a lepusztult, elszegényedett várost, Nablust, ahol élniük kell, közben teát szürcsölgetnek és semmiségekről beszélgetnek. És egy napon megtudják, hogy a helyi akármilyen nevű fegyveres szervezet őket szemelte ki a következő öngyilkos akció végrehajtására. És bár egyikük sem vérszomjas terrorista, nem tudnak nemet mondani. Nem ideológiai meggyőződésből, vagy gyávaságból vállalják a küldetést, hanem mert mindenki ezt várja el tőlük, és mert ez méltóságuk megőrzésének egyetlen módja. Csakhogy a bevetés már a legelején máshogy alakul, mint tervezték.

Abban zseniális a Hollandiában élő palesztin rendező, Hany Abu-Assad filmje, ahogy bemutat egy közösséget, ahol egyszerűen nincs más kiút, mint „palesztinként” viselkedni, akármi is az ára. Ráadásul mindez filmként is működik, hála a két valóban remek főszereplőnek és egy nagy adag, váratlanul fanyar humornak. Bár óhatatlanul akad pár szájbarágós üzenet, de a két kelletlen mártír utolsó videoüzenetének felvétele az elmúlt évek talán legjobban sikerült filmjelenete. Ami persze önmagában nem ment fel egyetlen merénylőt sem - de segít megérteni néhány dolgot, amin talán sosem gondolkodtunk még el.
Vízer
2005.11.03
|


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
18:05
Átejtve
amerikai romantikus vígjáték, 2018
18:10
Só, bors, szerelem
amerikai romantikus vígjáték, 2017
18:15
Asterix Amerikában
francia-német animációs film, 1994
18:15
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:25
Kiképzőtábor
amerikai-német akciófilm, 2003
First Festival Mexicano - ma délután és este. Sörbemutató zene és ételek. Itt ma jó lesz bulizni! #cornjuan #firstfestivalmexicano #mexikó #mexikóisör #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.