Ütközések

Crash, 2004 Színes, feliratos amerikai filmdráma, 113 perc
Országutat lehetne rekeszteni azokkal a filmekkel, amik a véletlen ütközések dramaturgiáját hívják segítségül, amikor be akarják izzítani a cselekményt.


A mexikói Alejandro González Inárritu kizárólag a koccanós történeteket kedveli (Korcs szerelmek, 21 gramm), a nemrég bemutatott Ütközéspont szintén egy közúti balesettel kezdődik, és akkor David Cronenberg kultikus autószex-zsákutcájáról, a Karambolról még nem is beszéltünk. Míg a fenti filmek a véletlen vagy a perverz vágy metaforájaként használják az ütközéseket, addig a forgatókönyvíró Paul Haggis (Millió dolláros bébi) rendezői bemutatkozásában a karambol nem más, mint az emberi közeledések egyetlen lehetséges módja.

Nem kis gondolatficam tehát az Ütközések alapvetése, de ha ehhez hozzáadjuk, hogy a poszt-9/11 Los Angelesben játszódó történet összes szereplője mániákus rasszista, és a film összes jelenetében úgy forr az agyuk, mint a hűtővíz, akkor vagy egy politikailag betegesen inkorrekt bohózathoz van szerencsénk, vagy egy gondolatébresztő, feszes drámához. Aki az utóbbira tippel, kap egy kanna benzint, ugyanis neki van igaza: Haggis filmje közúti anyázások merész láncolataként mutatja be a megalopolisz életét, és tart visszapillantó tükröt az elé a társadalom elé, melyben a félelem és a gyűlölet jelenti az élet alfáját és ómegáját. Az államügyész felesége (Sandra Bullock) kiakad, amikor egy mexikói származású lakatos rakja fel házukban az új zárat, a közlekedési rendőr (Matt Dillon) letapizza a fekete tévérendező csinos - és nem kevésbé fekete - feleségét, az arab boltos pisztolyt vásárol, a latin nyomozónő kigúnyolja az ázsiaiak akcentusát, és így tovább. Haggisnek sikerül buta didaktika és öncélú hatásvadászat nélkül boltíves kolostort emelnie a fekáliából, és a tényleg kiváló színészi alakítások segítségével megmutatni, hogy - ha nem vigyázunk - Amerika hamarosan már csak álmainkban integet vissza.
csmozi
2005.11.03
|


Film premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
A kis kedvencek titkos élete 2.-ben folytatódnak Max, Gigi, Hógolyó és a többiek kalandjai.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
18:10
Vihar előtt
amerikai thriller, 2019
18:10
Hölgyek feketében
ausztrál vígjáték, 2018
18:25
Warcraft: A kezdetek
amerikai-kínai-kanadai-japán akció-kalandfilm, 2016 (ism.)
18:35
A túlélő
amerikai háborús film, 2013
18:55
Jackie, a jó fiú
amerikai-ausztrál-hongkongi akcióvígjáték, 1997
Ma került ki, keresd a lelőhelyeken a legjobb programokat! Ha lefotózod és használod a #PESTIESTLES hashtaget, belépőjegyekkel ajándékozunk meg. #programok #játék #jatek #nyeremenyjatek #nyereményjáték #instajatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.