Kedvenc helyek

Őz Zsolt: Rakenroll

Hogy milyenek voltak a nyolcvanas évek? És milyen is volt a végén az a legendás évtizedforduló? A kedves olvasók egy jelentős része számára ez valószínűleg már puszta történelem. Legenda a rendszerváltásról, száraz nevek, tények, évszámok. Nos, ez a könyv máshonnan közelít.


E könyv szerzője ugyanis éppen abban az időben élte azokat a nagyon fontos „rakenrollos” éveit, amit szeretünk „fiatalságként” aposztrofálni. Ivott, csajozott, zenekart szervezett (Ugatha Christie, Vidámpark), híres emberekkel ismerkedett, akik akkor még koránt sem voltak híresek. Kalandos, alkoholban úszó életet élt - pont olyat, ami regény után kiált. Olyat, amilyenre mi (kevésbé szilaj rockerek) is nosztalgiával emlékeznénk vissza, de így visszagondolva mégiscsak örülünk, hogy simábban úsztuk meg, mert emberpróbáló dolog a „rakenroll”, különösen, ha teljes szívből nyomja az ember.

Őz Zsolt könyve nagyszerű olvasmány azoknak, akik ismerik őt, és azoknak is, akik nem, azoknak, akiknek vannak saját emlékeik a korról (mégha egy párhuzamos valóságból származnak is), és azoknak is, akik bármikor voltak/vannak/lesznek fiatalok és szilajok. Fennkölten hangzik, és az a furcsa, hogy tényleg az is: a szerző rendkívül érzékletesen, a beszélt nyelv fordulatait és ízét erőlködés nélkül irodalommá formálva mesél keserű, megható és nagyon „életes” történeteket. Őz Zsolt született mesélőtehetség, egyben komoly lírai érzékkel is megáldva. A saját nagyon személyes sztoriját mondja, méghozzá úgy, hogy az lassan már a miénk is lesz, még akkor is, ha soha életünkben nem ittunk meg egy korty töményet sem - pedig ennél jobban valószínűleg már nem is különbözhetnénk a szerzőtől.


(Jonathan Miller Kft. 156 oldal, 2140 Ft)
KR
2005.01.19
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.