Puccini: Tosca

A veronai Aréna nem éppen az intim kamarahangzásáról, hanem sokkal inkább a monumentális, látványos előadásairól és gyertyát gyújtó turistaközönségéről híres.


Az 1984-ben rögzített Tosca - amelyet Daniel Oren vezényel korrekt módon - tulajdonképpen nem is lenne különösebben izgalmas előadás, ha nem Marton Évát hallhatnánk a címszerepben. A haldokló magyar operakultúra egyik utolsó „igazi exportcikke”, aki lemezre is rögzítette a szerepet, felejthetetlen alakítást nyújt a tragikus sorsú színésznő szerepében. Hangja ekkor még tökéletesen intakt, izzó drámai töltéssel énekli a szólamot, és színészileg is átlagon felülit nyújt.

Nem könnyű nála ideálisabb Toscát találni manapság! Partnerei már nem ilyen kiválóak, bár mindketten tisztességgel eléneklik szerepüket. A katalán Jaume Aragall helyenként vérszegény karaktert formál a festő-lovag Cavaradossiból, ám a napóleoni győzelmet éltető Vittoria! kiáltása nyíltszíni tapsot arat. A minden hájjal megkent rendőrfőnököt, Scarpia bárót a svéd Ingvar Vixell sokkal inkább pitiáner kéjencnek, mint igazi nagystílű gonosztevőnek ábrázolja, és a baritonista bizonyára teljességgel esélytelen lenne a „Világ legszebb hangú énekese” címért kiírt képzeletbeli versenyen is. A rendezés, mint Veronában szinte mindig, klisékre épül, ám nem is vesz el semmit a műfajért rajongó nézőtől. A Warner DVD-jének képminőségét nem érheti kifogás, a házimozibarátok azonban a csupán sztereó hangsáv miatt nagy csodákra ne számítsanak.

1984 Hossz: 124 perc Kiadó: Warner Music Kép: 4:3, színes Hang: olasz sztereó Felirat: angol, német, francia, olasz, spanyol, portugál, japán
Sz.G.
2005.11.07
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Postamúzeum, május 4. - december 31.
 
Budapest, Óbuda, június 16. - augusztus 26.
 
 
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, március 4. - június 30.
Játék
Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelent meg a Budapest Katalógus projektből született könyv. A kötet színes portréfotókkal és a hozzájuk tartozó magyar és angol nyelvű rövid történetekkel kísérli meg bemutatni Budapest és a benne élő emberek sokszínűségét.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.