Puccini: Tosca

A veronai Aréna nem éppen az intim kamarahangzásáról, hanem sokkal inkább a monumentális, látványos előadásairól és gyertyát gyújtó turistaközönségéről híres.


Az 1984-ben rögzített Tosca - amelyet Daniel Oren vezényel korrekt módon - tulajdonképpen nem is lenne különösebben izgalmas előadás, ha nem Marton Évát hallhatnánk a címszerepben. A haldokló magyar operakultúra egyik utolsó „igazi exportcikke”, aki lemezre is rögzítette a szerepet, felejthetetlen alakítást nyújt a tragikus sorsú színésznő szerepében. Hangja ekkor még tökéletesen intakt, izzó drámai töltéssel énekli a szólamot, és színészileg is átlagon felülit nyújt.

Nem könnyű nála ideálisabb Toscát találni manapság! Partnerei már nem ilyen kiválóak, bár mindketten tisztességgel eléneklik szerepüket. A katalán Jaume Aragall helyenként vérszegény karaktert formál a festő-lovag Cavaradossiból, ám a napóleoni győzelmet éltető Vittoria! kiáltása nyíltszíni tapsot arat. A minden hájjal megkent rendőrfőnököt, Scarpia bárót a svéd Ingvar Vixell sokkal inkább pitiáner kéjencnek, mint igazi nagystílű gonosztevőnek ábrázolja, és a baritonista bizonyára teljességgel esélytelen lenne a „Világ legszebb hangú énekese” címért kiírt képzeletbeli versenyen is. A rendezés, mint Veronában szinte mindig, klisékre épül, ám nem is vesz el semmit a műfajért rajongó nézőtől. A Warner DVD-jének képminőségét nem érheti kifogás, a házimozibarátok azonban a csupán sztereó hangsáv miatt nagy csodákra ne számítsanak.

1984 Hossz: 124 perc Kiadó: Warner Music Kép: 4:3, színes Hang: olasz sztereó Felirat: angol, német, francia, olasz, spanyol, portugál, japán
Sz.G.
2005.11.07
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Játék
Az előadás a belső világunk és a külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a nézőt.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.