Twist Olivér (2005)

Oliver Twist, 2005 Színes, magyarul beszélő angol-cseh-francia-olasz kosztümös filmdráma, 130 perc
Úgy tűnik, Polanski mester 60 fölött ismét kezd olyan penge filmeket csinálni, mint utoljára a hetvenes években.
A legutóbb, A zongoristában egy agyonkoptatottnak tűnő témát - a kelet-európai holokausztot - tudott teljesen friss szemmel láttatni (igaz döbbenetes erejű volt maga a film alapjául szolgáló, igaz történet is), most pedig egy agyonkoptatottnak hitt klasszikus regényt, Charles Dickens Twist Olivérját dolgozta fel. Amely szintén döbbenetes erejű 166 év után is, és az eredmény ismét egy olyan mű, amelyet kerekre nyílt szemmel nézhetnek azok is, akik betéve tudják a történet fordulatait.

Meseszépen fényképezett képsorokon elevenedik meg előttünk a XIX. század első felének Angliája, amelynek kegyetlen társadalmi szabályait az árva, tízéves Olivér gyerek kalandjai nyomán ismerhetjük meg árvaháztól dologházig, vidéki szolgaélettől a nagyvárosi alvilágig, illetve a reményteljes befejezésben a középosztálybeli jólétig.

Bár a forgatókönyvet nem ő írta, Polanski zseniálisan megoldja, hogy ugyanúgy saját történetét mesélje el a Twist Olivér cselekményén keresztül, mint tette A zongoristában. Abban a történelmi kor stimmelt (Lengyelország a II. világháború éveiben), itt az élethelyzet: magára maradt kisfiú egy ellenséges világban. Polanski szüleitől elszakadva, idegenek irgalmára hagyatkozva vészelte át a zsidóüldözés és a háború pusztításának éveit Krakkóban, hasonlóan, ahogy Twist Olivér próbál életben és ártatlannak maradni London mocskában.

A tolvaj fiúk atyai orgazdája, Fagin a történet leghálásabb szerepe, a kiváló Ben Kingsley alakítása könnyedén vonja magára a figyelmet, az érdekes azonban az a hangsúly, amivel Polanski ennek az erkölcsileg nehezen behatárolható figurának a drámáját érezteti át a nézővel - párhuzamban Dickens üzenetével az emberek jóságába vetett hitről. Ezen a ponton jelent a film felnőtt nézőknek is kihívást amellett, hogy hibátlan ifjúsági film.
nelson
2005.11.16
|


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
23:25
Az igenember
amerikai vígjáték, 2008
23:30
Marie Antoinette
japán-francia-amerikai életrajzi dráma, 2006
23:30
Underworld 4. - Az ébredés
amerikai sci-fi akciófilm, 2012
23:35
Salinger
amerikai életrajzi film, 2017
23:35
Képlet
amerikai dráma, 2009
First Festival Mexicano - ma délután és este. Sörbemutató zene és ételek. Itt ma jó lesz bulizni! #cornjuan #firstfestivalmexicano #mexikó #mexikóisör #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.