Kedvenc helyek

Green Day: Bullet In A Bible

olvasói
10/10 (1)
(Reprise / Warner)

Az oaklandi Green Day trió a befutást hozó Dookie sikerlemez után tíz évvel ismét a csúcsra kapaszkodott a politikus American Idiot albummal – olyannyira, hogy a London melletti Milton Keynes fűvel borított óriás teknőjében 2005 júniusában két egymást követő napon összesen 130000 nézőnek játszhatott, amivel a punktörténelem legnagyobb koncertjét abszolválta. A jelentős eseményt kétlemezes (CD+DVD) kiadvány dokumentálja.


Akik 2005. június 9-én látták a zenekart a Budapest Sportarénában (vagy három nappal később az osztrák-magyar határ túlsó tövében zajló Nova Rock fesztiválon), azok sejthetik, hogy ugyanazon hónap 18-án és 19-én a gitáros-énekes Billie Joe Armstrong, a basszista Mike Dirnt és a dobos Tré Cool mit alakítottak. Nos azt, nagyot. Nyitásként – pont ahogy az albumon is – az American Idiot és Holiday című kislemezslágerek között elnyomták a kilencperces Jesus Of Suburbia mini-rockoperát, majd néhány további új dal után elküldték pihenni négy kisegítő zenészüket (akik gitáron, billentyűn, fúvósókon és persze háttérvokálokkal támogatták őket), és hármasban vágtak bele a régi slágereikből összeállított blokkba (Longview, Hitchin` A Ride, Brain Stew, Basket Case), a királyi palástban és hülye fejfedőkben előadott King For A Day-be beillesztették a Shout című ősrégi soul slágert, aztán a Knowledge című Operation Ivy-feldolgozás alatt a közönség soraiból felrángatott rajongókból alakítottak alkalmi punkzenekart, a vége felé visszakanyarodtak az új lemez további slágereihez (Wake Me Up When September Ends, Boulevard Of Broken Dreams), illetve annak másik kilencperces szvitjéhez, a Homecominghoz, a legvégén pedig Billie Joe egy szál gitárral elpengette a Good Riddance (Time Of Your Life)-ot, és hazaküldött mindenkit.

Nos mindez igazán pazar, tényleg a 2005-ös év egyik leglenyűgözőbb koncertprogramja, a CD-re azonban ebből csak 65 perc került, tehát az anyag nagyon hiányos: a zenekar-alakító rituálé kihagyása talán még megbocsátható, de az, hogy a lezáráshoz oly fontos Homecoming nincs rajta, már nem (de nem hallható például a She`s A Rebel sem, ami pedig szintén elhangzott Milton Keynesben). A kiadvány másik korongján, a DVD-n ugyan némi átkötéssel és egy dzsesszes aláfestésű zenekar-bemutatással bővebb az élő felvétel, viszont az American Idiot albumhoz készült videoklipeket is jegyző Samuel Bayer által rendezett koncertfilmben a dalok közé mindenféle közjátékok ékelődnek (interjúrészletek a tagokkal és a rajongókkal, színfalak mögötti események, illetve a hadtörténeti múzeumba tett kirándulás, mely a többjelentésű Bullet In A Bible címet is ihlette), és sajnos nincs olyan opció, mellyel egyvégtében, megszakítások nélkül lenne megtekinthető az intenzív, pirotechnikával is derekasan megtámogatott koncertanyag.


8/10
Déri Zsolt
2005.11.24
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.