Kedvenc helyek

Eurythmics: Ultimate Collection

olvasói
(0)
(RCA / Sony BMG)

A Bare albummal visszatért, majd A Gyűrűk Ura záródalával Oscar-díjat is nyerő Annie Lennox a nagy sikerű Live 8 szereplésen felbuzdulva újra összeállt Dave Stewarttal néhány új szám és néhány fellépés erejéig az Ultimate Collection slágerválogatás és klipgyűjtemény (illetve a Eurythmics-sorlemezek bónuszdalokkal kibővített, remaszterelt újrakiadásai), továbbá a UK Music Hall Of Fame-be való beiktatásuk apropóján.


A Eurythmics együttest nem igazán kell bemutatni senkinek, hisz valószínűleg mindenki ismeri őket és mindenki szeret tőlük legalább egy dalt. Dave Stewart és Annie Lennox a nyolcvanas évek egyik legügyesebb duója volt. Futószalagon szállították a makulátlan, szintetizátoralapú popslágereket, de nem csak a kislemezekről szólt a karrierjük: szinte az összes albumuk (In The Garden – 1981, Sweet Dreams Are MadeOf This – 1983, Touch – 1983, Be Yourself Tonight – 1985, Revenge – 1986, Savage – 1988, We Too Are One – 1989, Peace – 1999) elejétől-végéig hallgatható, jó értelemben vett kommerciális felnőtt popzene. Újromantikus kortársaik nagy részével ellentétben ők mindig kifejezetten ügyeltek arra, hogy legyen lélek és érzelem a dalaikban, de persze mindig csak annyi, amennyitől még nem csúszik át giccsbe a produkció. Emellett mindig tudtak idejében váltani is, 1985 körül – a Be Yourself Tonight nagylemez idején – például ügyesen ejtették a szinti-pop melankóliát a Stax- és Motown-soul motívumok kedvéért (a Sisters Are Doin` It For Themselvesben a soul királynője, Aretha Fanklin énekelt duettet Annie-vel, a There Must Be An Angelben pedig Stevie Wonder szájarmonikázott). És akkor még nem is beszéltünk a videóikról...

Az Eurythmics most – a komplett életmű újrakiadásával egy időben – egy válogatáslemezzel jelentkezik. Amellett, hogy közeledik a karácsony, talán jó érv lehet, hogy Annie Lennox sikeres koncertet adott a Live 8-en, Dave Stewart meg írt két új számot (de egy egész albumot azért nincs kedvük csinálni). A két új szerzemény – a kicsit R&B-dance beütésű, pörgős I`ve Got A Life és lassú Was It Just Another Love Affair – kezdi és zárja ezt a válogatást, végül is nem rossz egyik sem, nem lógnak ki feltűnően a klasszikus Eurythmics-számok közül, de valószínűleg a nyolcvanas években ezek a dalokból sosem lett volna kislemez. De ez ne befolyásoljon senkit, a 80 percben 19 számot felsorakoztató Ultimate Collection albumot megéri beszerezni: a Here Comes The Rain Again, a Sweet Dreams (Are Made Of This), a Love Is A Stranger vagy a Would I Lie To You? mind olyan minőségi termék, amelyért pénzt kiadni korántsem felesleges dolog. Kivéve persze annak, akinek már megvan az Eurythmicstől az 1991-ben megjelent - és 1999-ben újra kiadott - Greatest Hits. A két válogatáslemez szerkezete között annyi a különbség, hogy a mostanira a két új dal mellett felkerült az 1999-es visszatérő album, a Peace két száma is (a pompás I Saved The World Today végül is teljes joggal kapott itt helyett, a 17 Again című dal szerepe viszont már erősen megkérdőjelezhető), viszont emiatt az 1989-es We Too Are One búcsúlemez egyetlen dallal sem képviselteti magát, pedig az Angel, a Don`t Ask Me Why, de még a King & Queen Of America is érdemes darab lett volna (az előbbi kettő ott volt az említett Greatest Hits gyűjteményen, sőt az amerikai kiadásán még a harmadik is). Az viszont kétségtelenül az új kollekció mellett szól, hogy szerepelnek borítófüzetében a dalszövegek, a számokat pedig újrakeverték, kicsit felfrissítették, így jobban szólnak a régi slágerek.


9/10
Fábián Titusz
2005.12.02
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.