Kemény lecke volt - Dobó Kata

A múlt évezred legvégének hazai filmcsillaga 1997-ben, A miniszter félrelépben tűnt fel először, a huszonegyedik századot azonban - egy kedvező, szivarfüstös fuvallatnak köszönhetően - már az amerikai vásznakon ünnepelte. Dobó Kata 2001-ben megkapta a maga 15 perc hírnévét, ő mégis többre vágyik - többek között magyarországi karrierre. A héten bemutatott Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékban be is bizonyítja, hogy nem érdemtelenül. A színésznővel a film forgatása idején, nyár végén beszélgettünk.


Az ember úgy képzeli, hogy mivel Hollywoodban - vagy minimum közvetlen szomszédságában - élsz, gyakran találkozol nagy színészekkel, példaképekkel. Igaz ez?

Igazság szerint ehhez nem kell Los Angelesben lakni, mert a legváratlanabb meglepetések néha itthon érnek engem. Három napja elmentünk vacsorázni Pesten, és teljesen véletlenül találkoztunk Geoffrey Rushsal, aki Spielberggel forgatott a városban. Teljesen elolvadtam! Mellette ültem, elkezdtünk beszélgetni a történelmi filmekről, és eljutottunk egészen a Trójáig, amelynek a castingján az utolsó fázisban már csak Diane Kruger és én versengtünk Heléna szerepéért. Amikor ezt Geoffrey megtudta, azt mondta, ha én kaptam volna a szerepet, százszor is megnézte volna a filmet! Engem az ilyen bókok tudnak igazán felvillanyozni, nem a tejfeles képű Ashton Kutcherek.

A nőknek abba a típusába tartozol, akiknek bejön John Malkovich?

Számomra ő egy kicsit puhány, nem férfi. Nagyon jó színész, de valami hiányzik belőle. Én akkor vágódom hasra a vászon előtt, ha valaki iszonyú tehetséges és igazi férfi egyszerre.

Hogyan alakul a kinti karriered? Tényleg Steven Seagal felesége lettél? (Gondolunk itt az A professzor című 2003-as filmre - a szerk.)

Persze, sőt igaziból is hozzámentem, mert annyira jó csávó! (nevet) Á, dehogyis! Erről a filmről inkább ne is beszéljünk... A Rollerball - Könyörtelen játék viszont, amiben egy szláv játékost alakítok, sokkal érdekesebb téma. Fizikailag és lelkileg megterhelő feladat volt négy hónapon keresztül bőrcuccban, hidegben-melegben görkorcsolyázni, és teljesíteni egy nagyon keménykezű rendező minden utasítását. Ez volt az első komoly amerikai szerepem, és a forgatás után úgy éreztem, feladom. Kemény lecke volt, de megérte a pályán maradni. Nagyon készülök a következő projectre, mert - lekopogom - ősszel talán Romániában forgatok majd egy nagy stúdiófilmet. (Az Olivier Martinez főszereplésével készülő, Blood and Chocolate című fantasy-horror forgatását Kata már be is fejezte, sőt az Elemi ösztön 2-ben is szerepel! - a szerk.)

Mi a legkeményebb feladat a hollywoodi érvényesülésben?

Nem maga a színészet a kemény munka, hanem önmagad menedzselése, és hogy meg kell találni a megfelelő embereket, akik hisznek benned, és be tudnak juttatni a válogatásokra. Meg aztán a nyelvet is olyan szinten kell megtanulni, hogy ne csak maffiafeleségeket tudjál eljátszani, és hogy választhass a projectek közül. Igaz, hogy egy sikeres producerrel élek, de ez sokszor nem előnyt jelent, hanem hátrányt. Összességében úgy érzem, jó úton haladok, és most már elég jól beszélem az angolt ahhoz, hogy akár színházban is felléphessek. A Csak szex... forgatása miatt le kellett mondanom egy kinti felkérést, de bízom benne, hogy várnak még rám színpadi szerepek, és remélem, egy Csehov-darabban, mert oroszimádó vagyok.

Apropó színház! Miért vállaltad el Zsófi, a csélcsap primadonna szerepét Goda Kriszta filmjében?

Mert nagyon tetszett a forgatókönyv. Három éve olvastam először, és azóta vártam türelemmel, hogy elkezdődjön a forgatás. Borzasztó a magyar filmfinanszírozási rendszer, ez a nagy csúszás szegény Krisztát igazán megviselte, de szerintem mégis szuper munkát végzett. A forgatáson mindenki rendesen összekapta magát, és élvezte a közös melót - főleg én, mert Csányi Sanyival dolgozhattam. Azóta imádom őt, hogy a főiskolán osztálytársak voltunk!

És most már ő is majdnem akkora sztár itthon, mint Te.

Ettől a szótól kiver a víz. Az lenne az ideális, ha az emberek úgy kezelnének engem, ahogyan én saját magamat. Ha mindenkivel le tudnék ülni negyvenöt percre kötetlenül beszélgetni, ahogyan veled teszem, senki sem ismerne félre. Ha pedig igazi sztár lennék, akkor húszmillió dollárt keresnék egy filmmel. De itt még nem tartunk.
csmozi
2005.12.09
|


Film premierek

Élesítve

angol akcióthriller, 98 perc, 2017

Vuk

magyar animációs film, 76 perc, 1981

Transformers: Az utolsó lovag

amerikai sci-fi, 151 perc, 2017
Játék
A 2013-ban alakult formáció zenéjében ukrán népi motívumok és hangszerek vegyülnek elektronikával.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:30
Felnőttmesék
amerikai filmdráma, 1988
18:30
Rat Pack - Sztárok egy csapatban
amerikai filmdráma, 1998
18:45
The Expendables - A feláldozhatók 3.
amerikai-francia akciófilm, 2014
19:00
Véres játék
amerikai akciófilm, 1988
19:05
Ő az igazi
amerikai romantikus vígjáték, 1996
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.