Oldboy

Ha már szilveszteri összeállításunkban az Oldboyt választottuk 2005 legjobb mozifilmjének, a DVD megjelenésének apropóján megragadjuk az alkalmat, hogy házimozi formátumban is figyelmetekbe ajánljuk e rendkívüli, távol-keleti produkciót, amely méltóan gazdag és tartalmas körítésben került a kétlemezes csomagba.


Egy férfit ismeretlenek, ismeretlen okból bezárnak egy olcsó szállodai szobának kinéző magánzárkába, aztán 15 évvel később minden magyarázat nélkül szabadon engedik. Oh Dae-su bosszúért liheg, de ennél is jobban égeti a miért kérdése. Aztán fogvatartója, Lee Woo-jin újra játszani kezd vele, mint macska az egérrel, és egyre hátborzongatóbb és véresebb fordulatokon keresztül sodródnak a végső leszámolás felé, amelyben minden kiderül, de bár ne derülne ki!

Park Chan-wook filmje a 2004-es Cannes-i Filmfesztiválon a Quentin Tarantino elnökölte zsűri nagydíját kapta meg, de nem ezért szeretjük. Az Oldboy olyan darab, ami totális filmélményt nyújt: a látvány, optikai és digitális effektusok gazdag tárháza, a zene, a díszletek, a színészi alakítások maximális intenzitással működnek a film minden egyes pillanatában, nincs üresjárat. A részletekbe menően kidolgozott formához pedig nem pusztán egy titokzatos krimisztori adja a tartalmat, hanem egy végletesen felkavaró, a morbiditásig szélsőséges érzelmeket érintő rémmese bűnről, bosszúról és olyan meglepő és nehezen magyarázható dolgokról, amik ezek után jöhetnek.

Extrák:
A filmhez méltóan erősek az extrák (az angol Tartan Video kiadásáéival egyeznek meg), és teljes egészében magyar feliratot olvashatunk hozzájuk - és már ebben a tekintetben is az egyik legigényesebb DVD az idei kínálatban. A kihagyott jeleneteket, amelyeket a rendező kommentárjával is nézhetünk, a filmben eredetileg elfoglalt helyüket jelzendő elöl-hátul nyúlfarknyi ki nem vágott részletekkel láthatjuk. A rendőrségi közjáték vágatlan 11 percénél érdekesebb az a több kivágott jeleneten átívelő vonulat, amely Woo-jin további mesterkedéseibe enged bepillantani.

Mindhárom audiokommentárhoz olvashatunk magyar feliratot: egyet a rendező egyedül, egyet az operatőrrel közösen, egyet pedig a három főszereplő társaságában mondott fel - és mindhárom remek. Az összesen 80 percnyi werkfilmcsokorban megszólal minden fontos filmkészítő a színészektől a jelmeztervezőkig (ebben a műfajban ritka módon kevés az erőltetett pillanat), és Cannes-ba is elkísérhetjük a rendezőt és a főszereplőket. A rendezővel, a film alapjául szolgáló képregény japán szerzőjével, illetve a kilenc szereplővel készült interjúk végig nagyon sokatmondóak. Kiváló, kiváló DVD!

Oldboy, 2003 * Színes, dél-koreai thriller, 120 perc * (18) * Rendező: Park Chan-wook * Szereplők: Choi Min-sik, Yu Ji-tae, Kang Hye-jeong, Ji Dae-han * Hang: magyar DD 5.1, koreai DD 5.1 és DTS 6.1 * Felirat: magyar, angol * Extrák: audiokommentárok, kihagyott jelenetek kommentárral, werkfilmek, interjúk * Forgalmazza az Odeon Video
nelson
2005.12.20
|


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
A nagy hatású Stephen King-regény alapján készült film Dr. Louis Creedet (Jason Clarke) követi, aki feleségével, Rachellel (Amy Seimetz) és két kisgyermekükkel Bostonból kiköltözik vidékre, Maine-be.
Filmek a TV-ben
18:55
Robot harcosok
amerikai akciófilm, 1996
19:00
Mennydörgés
hongkongi akciófilm, 1995
19:00
Piszkos lappal
amerikai akciófilm, 2008
19:10
Stratton
angol akciófilm, 2017
19:30
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.