Kedvenc helyek

Amerie: Touch

olvasói
(0)
(Columbia / Sony BMG)

A fekete apától és koreai anyától származó egzotikus szépségű amerikai R&B énekesnő, Amerie Rogers három év szünet után jelentkezett második albumával. Producer társa ezúttal is Rich Harrison, aki időközben óriási R&B-sikerdalokat szállított Beyoncénak (Crazy In Love) és a Destiny`s Childnak (Soldier), illetve Jennifer Lopeznek (Get Right). Második közös próbálkozásuk egy korrekt lemezt és egy bombasztikus slágert eredményezett (1 Thing). A bizonyítvány: Amerie felsőbb osztályba léphet.


Amikor 2002-ben a 22 éves Amerie All I Have című első albumával jelentkezett, őszintén szólva még nem sok vizet zavart. Adott volt egy jó hangú és helyes kislány egy helyeske kis lemezzel, meg egy tehetséges zeneszerző-producer, korrekt stúdiótrükkökkel. Az nem volt vitás, hogy mocorog bennük valami, de ami igazán hiányzott a debütalbumról, az egy olyan dal volt, amire mindenki felkapja a fejét. Aztán eltelt három év és sok minden megváltozott. Rich Harrison már beírhatja az önéletrajzába, hogy ő csinálta Beyoncé Dangerously In Love albumára a 2003-as év legnagyobb világslágerét, a Crazy In Love-ot, Amerie pedig időközben alaposan felspécizte szexepiljét – jelenlegi imázsa annyira forró, hogy valószínűleg a pasija is csak azbeszt védőkesztyűben mer hozzányúlni. És ami a leglényegesebb: megvan végre az a dal is, ami mellett egyszerűen nem lehet elmenni. Az album nyitódaláról, a 2005. márciusában kislemezen is megjelent 1 Thing című szerzeményről van szó. A szám hatásossága pont egyszerűségében rejlik, a producer úr szinte a semmiből építkezett, a Meters nevű legendás funk együttes Oh, Calcutta című 1970-es dalából kiemelt dob- és gitárbetéthez keverte hozzá Amerie éles hangját és némi szintit, és így amennyire minimális, annyira fülbemászó is lett a produkció – a legjobb Neptunes-munkákkal vetekszik! A dal a 2005-ös év egyik legfelkapottabb slágerévé vált: amellett, hogy tarolt az R&B listákon, sikerét az is jelzi, hogy még a közismerten elitista indie art-rock körökben is hivatkozási alap lett – az év végi szavazásokon Radio One-műsorvezetők, übertrendi lemezlovasok, valamint a Hard-Fi és Bloc Party együttesek frontemberei egyaránt bejelölték kedvencükként.

Azért persze a 1 Thingen túl is van élet – ezt próbálja bizonyítani a Touch című album, ha nem is mindig elég meggyőzően. A nyitódal szintjét egyik későbbi szám sem tudja megütni, de azért a Come With Me vagy a Rolling Down My Face gondoskodnak arról, hogy mégse essen az album az „1 megasláger + 11 töltelékszám” kategóriába, és az sem ártott, hogy a végére odapakolták a 2002-es Amerie-album Why Don`t We Fall In Love című kislemezdalának új Rich Harrison-remixét és a 1 Thing Eve-vel közös verzióját, záró bónuszként pedig a Nas rapbetétjével spékelt Man Up című számot. Az sem hátrány, hogy az album készítői végig gondosan betartották a „hangmintát csak minőségi forrásból” munkavédelmi utasítást: a Metersen kívül Roy Ayers- és Earth, Wind & Fire-daltöredekékkel is találkozhatunk egy-egy számban. Érdekességként még elmondható, hogy a teljes egészében Rich Harrison által írt első albummal szemben itt már mások is besegítettek a szerzői-produceri munkába (a második kislemezdalban, a címadó Touch-ban például Lil` John), és ezúttal már majdnem minden szám mögött fel van tüntetve az énekesnő is dalszerzőként.

Ez az album nem egy mestermű, de a nő és a sikerdal elvisz mindent. Egy szó, mint száz: Amerie könnyebben emészthető, mint Alicia Keys, frissebb, mint Jennifer Lopez, forróbb és egzotikusabb, mint Ashanti, Tweet vagy Nivea – és ráadásul jobb lába van, mint Beyoncénak! Aki 2006-ban bajnoknő akar lenni, őt kell megvernie!


8/10
Fábián Titusz
2006.01.03
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.