Manderlay

Manderlay, 2005 Színes, feliratos dán film, 139 perc
Ezzel az ajánlóval sejtésem szerint csak igen kevesekhez szólok, azokhoz, akik látták és kedvelték a Dogville című Lars von Trier filmet. Nem egyszerű feladat szeretni a dán bajkeverő Amerika-trilógiáját (ennek második darabja a Manderlay, a harmadik részt Wasington címmel 2007-re ígérik), hiszen mellőzi például a megszokott filmes illúziókeltést - jelképes tárgyakkal berendezett, színpadszerű absztrakt térben játszódnak e darabok.


Korunk Brecht-je láthatóan nagy élvezettel alkalmazza az elidegenítő effektusokat, aki pedig ezt, no meg a történelmi-politikai tételdrámákat nem kedveli, annak úgysincs helye ezúttal a nézőtéren. Egyébként a Dogville előtt én is úgy gondoltam, utálom ezt a műfajt, de rájöttem, hogy amikor Lars mester mesél, annak mégiscsak érdemes kivárni a végét...

A példázat ott folytatódik tehát, ahol az előző rész véget ért: Grace (akit ezúttal a valóban tehetséges Bryce Dallas Howard (A falu) a korábbi pompás Nicole Kidman-alakítás klasszisához méltóan alakít) Dogville-t elhagyva, apjával (Willem Dafoe) Alabama államba érkezik. 1933-at írunk, a rabszolgaság hivatalosan 70 éve véget ért, ám a Manderlay nevű ültetvényen mintha megállt volna az idő. Grace, amint meglátja, hogy itt a rabszolgákat még mindig veréssel fenyítik, előtör belőle embertársai megmentésének olthatatlan vágya, s úgy dönt, a rabszolgáknak bármi áron megtanítja, hogyan kell szabadon élni. Jósága nem ismer határokat - vagy talán mégis...

A hihetetlenül körmönfontan balanszírozott példabeszéd valóban határozott intellektuális hadüzenet Amerikának. Akaratlan egybeesése az iraki eseményekkel (a rendező már a háború kezdete előtt készen volt a forgatókönyvvel) pedig méginkább aláhúzza a film dilemmáját: lehetséges-e kényszerrel terjeszteni a szabadságot, és nem szűklátókörűség-e azt gondolni, hogy a szabadságról a világon mindenkinek ugyanazok az elképzelései.

A filmmel egy nagy baj van azonban, de erről nem Lars mester tehet: a magyar feliratozásban botrányos és elképesztő félrefordítások vannak, úgyhogy aki beszél angolul, koncentráljon inkább a hangsávra.
Odor Emilia
2006.01.04
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.