Ha te nem lennél

Rois et reine, 2004 Színes, feliratos francia filmszatíra, 150 perc
Ne kerteljünk, Arnaud Desplechin író-rendező (Az őrszem, Esther Kahn) két és fél órás filmje igazi művészfilm, ráadásul minden ízében francia, úgyhogy aki az ilyet nem szereti, lapozzon, aki viszont igen, az igazi ínyencfalatra készüljön. Az ilyen filmet szeretni ugyan nehéz, de rétegeit fejtegetni, ízlelgetni - olyan szellemi kihívás, amelyre ritkán adódik lehetőség a moziban.


A történet középpontjában egy elegáns és művelt harmincas asszony áll, Nora (Emmanuelle Devos), aki két házasság után éppen a harmadikra készül, a változatosság kedvéért egy gazdag és sikeres férfihoz. Előző férje, Ismael (Mathieu Amalric - Alice és Martin) körül bonyolódik a párhuzamos történet: a depresszióra és dührohamokra hajlamos hegedűművészt mindjárt az elején elmegyógyintézetbe szállítják, ahol filozofikus vitákba bocsátkozik a kimért doktornővel (Catherine Deneuve) és szerelmi viszonyba egy mániákus öngyilkos lánnyal. Nora, aki egy párizsi művészeti galériát vezet, eközben hóna alatt egy mitológiai jelenetet ábrázoló, értékes nyomattal ellátogat Grenoble-ban élő édesapjához, egy neves íróhoz, akiről váratlanul kiderül, hogy halálos beteg. A két szál ott kapcsolódik össze, hogy Nora felkeresi Ismaelt azzal a kéréssel, hogy fogadja örökbe első házasságából származó 11 éves fiát, aki mindig nagyon ragaszkodott Ismaelhez.

A szereplők szövevényes viszonyai lassan és a meglehetősen borús eseményekkel ellentétben nem minden humor nélkül bontakoznak ki, és vezetnek megrázó, de életszerű és őszinte felismerésekhez. Mennyire ismerjük a hozzánk legközelebb álló embereket? Mennyire ismerjük önmagunkat? És mennyi a megtévesztésre szolgáló magánmitológia abban, amit róluk és magunkról gondolunk? Ilyen kérdéseken sírni éppúgy lehet, mint nevetni.
nelson
2006.01.05
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.