Ha te nem lennél

Rois et reine, 2004 Színes, feliratos francia filmszatíra, 150 perc
Ne kerteljünk, Arnaud Desplechin író-rendező (Az őrszem, Esther Kahn) két és fél órás filmje igazi művészfilm, ráadásul minden ízében francia, úgyhogy aki az ilyet nem szereti, lapozzon, aki viszont igen, az igazi ínyencfalatra készüljön. Az ilyen filmet szeretni ugyan nehéz, de rétegeit fejtegetni, ízlelgetni - olyan szellemi kihívás, amelyre ritkán adódik lehetőség a moziban.


A történet középpontjában egy elegáns és művelt harmincas asszony áll, Nora (Emmanuelle Devos), aki két házasság után éppen a harmadikra készül, a változatosság kedvéért egy gazdag és sikeres férfihoz. Előző férje, Ismael (Mathieu Amalric - Alice és Martin) körül bonyolódik a párhuzamos történet: a depresszióra és dührohamokra hajlamos hegedűművészt mindjárt az elején elmegyógyintézetbe szállítják, ahol filozofikus vitákba bocsátkozik a kimért doktornővel (Catherine Deneuve) és szerelmi viszonyba egy mániákus öngyilkos lánnyal. Nora, aki egy párizsi művészeti galériát vezet, eközben hóna alatt egy mitológiai jelenetet ábrázoló, értékes nyomattal ellátogat Grenoble-ban élő édesapjához, egy neves íróhoz, akiről váratlanul kiderül, hogy halálos beteg. A két szál ott kapcsolódik össze, hogy Nora felkeresi Ismaelt azzal a kéréssel, hogy fogadja örökbe első házasságából származó 11 éves fiát, aki mindig nagyon ragaszkodott Ismaelhez.

A szereplők szövevényes viszonyai lassan és a meglehetősen borús eseményekkel ellentétben nem minden humor nélkül bontakoznak ki, és vezetnek megrázó, de életszerű és őszinte felismerésekhez. Mennyire ismerjük a hozzánk legközelebb álló embereket? Mennyire ismerjük önmagunkat? És mennyi a megtévesztésre szolgáló magánmitológia abban, amit róluk és magunkról gondolunk? Ilyen kérdéseken sírni éppúgy lehet, mint nevetni.
nelson
2006.01.05
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
21:00
Fekete Könyv
német-holland thriller, 2006
21:00
Képtelen kampány
amerikai filmszatíra, 2012
21:00
A szökevény
amerikai akciófilm, 1993
21:00
Spíler
angol krimi, 2008
21:00
A bennfentes
amerikai thriller, 1999
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.