Kedvenc helyek

Nirvana: Sliver – The Best Of The Box

olvasói
(0)
(Geffen / Universal)

Az egyetlen „új” számot kínáló 2002-es Nirvana válogatás után két évvel, 2004 végén igazi szenzációt jelentett a ritkaságokból és korábban kiadatlan felvételekből összeállított három CD-t és egy DVD-t tartalmazó With The Lights Out című Nirvana-díszdoboz. A 2005-ös év végén piacra dobott egylemezes Sliver kollekció – mint alcíméből is sejthető – ennek a box setnek a legjobb számait ígéri a kisebb pénztárcájú rajongóknak. És néhány további kiadatlan felvételt azoknak, akik már a díszdobozt is beszerezték!


A doboz három CD-jén szereplő 61 felvételből 19 került át ide, és a legfontosabbak nagyrészt tényleg itt vannak: néhány korai ritkaság (Clean Up Before She Comes, Blandest), a Screaming Trees-vezér Mark Lanegannel közösen tervezett Leadbelly-feldolgozásprojekthez feldemózott Ain`t It A Shame, az 1991-es Nevermind albumról lemaradt (majd 1993-ban a Hole előadásában megjelent) Old Age, a Jesus Lizarddal közös kislemezen kiadott Oh The Guilt, híres dalok demói (About A Girl, Sliver, Heart Shapes Box, All Apologies, Rape Me – ez utóbbi ismét két változatban), továbbá hallható még Kurt Cobain akusztikus gitáros előadásában az utolsó elkészült Nirvana-dal (You Know You`re Right) és néhány olyan is, amiből már nem lehetett Nirvana-dal (Opinion, Do Re Mi). Viszont nem kerültek át olyan csemegék, mint a Nevermindról lemaradt Verse Chorus Verse, vagy a Beavis & Butthead válogatáson publikált I Hate Myself And I Want To Die, továbbá itt sem hallhatjuk a díszdobozból kifelejtett Do You Love Me című Kiss-feldolgozást (melyet a Nirvana rövid ideig létező négytagú felállása rögzített 1989 tavaszán), és ezúttal sem kapjuk meg audio formátumban az Iggy Popnak szánt Talk To Me élő felvételét, sem a Seasons In The Sun hangszercserés próbatermi feldolgozását (melyek a box set DVD-korongján szerepeltek).

Az eddig kiadatlan felvételek között azonban akad igazi kincs is, amiért cserébe minden hiányosságot hajlandóak vagyunk megbocsátani: a mind szerzeményként, mind előadásában, mind hangzásában tökéletesen élvezhető minőségű Spank Thru a Nirvana-gyűjtők Szent Gráljának számító Fecal Matter demókazettáról, melyet Kurt Cobain 18 éves korában, 1985-ben vett fel dobosként kisegítő mentorával, a Melvins-tag Dale Croverrel. A legenda szerint ez a demó, konkrétan ez a Spank Thru verzió volt az, ami meggyőzte Krist Novoselicet, hogy közös zenekart alapítson Cobainnel – és a többi már történelem (az viszont érthetetlen, hogy a Spank Thru későbbi Nirvana-féle stúdióváltozata nem szerepelt a With The Lights Out gyűjteményen)! A Sliver – The Best Of The Box tokján lévő matrica által hirdetett három kiadatlan számból a másik kettő a Sappy jó minőségű 1990-es stúdiódemója és a Come As You Are kazettás magnóval készült próbatermi felvétele a Nevermind sessionjét megelőző 1991 márciusi demózás idejéből.

Lesznek még a jövőben olyan Nirvana-kiadványok, amelyeken eddig hivatalosan kiadatlan anyagok tűnnek fel? Bármit is mond a lemezcég, nagyon valószínű, hogy lesznek. Amíg a Fecal Matter demó teljes anyaga nyilvánosságra nem kerül, a legelvakultabb rajongók úgysem nyugszanak.


8/10
Déri Zsolt
2006.01.09
|


Marissa Nadler (USA) ma az A38-on. Massachusetts érzékeny hangja elér Budapestre. @marissa_nadler @a38ship #marissanadler
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.