Nagy kommunista bankrablás

Marele jaf comunist, 2004 Színes és fekete-fehér, feliratos román-francia-német dokumentumfilm, 75 perc
Alexandru Solomon hálás témát talált dokumentumfilmje tárgyául. Munkája meg is hozta eredményét: a Nagy kommunista bankrablás elnyerte a 15. Mediawave Fesztivál fődíját.


1959 júliusában a Romániai Nemzeti Bank páncélautóját fegyveresek rabolják ki. Az elkövetők összesen 1,16 millió lejt zsákmányolnak: ez 2000 munkás bérének, mai árakra átszámítva 1 millió dollárnak felel meg. Akkoriban olyan hihetetlen volt, hogy egy szocialista országban megtörténhet egy ilyen „amerikai típusú” bankrablás, hogy a kirabolt autó sofőrje elájult, az őr pedig a fegyverét is alig tudta előkaparni. Annál nagyobb erővel indult meg a nyomozás a tettesek után, akiket hamarosan kézre is kerítettek. Az akkori törvények szerint már 100 ezer lej fölötti összeg eltulajdonítása halálbüntetéssel volt sújtható, így példa nélküli hírveréssel zajlott le az elkövetők koncepciós pere. Lenin nézeteit alkalmazva az esetről azonnal gengszter-dokumentumfilmet forgattak: a Rekonstrukció című munkában maguk a rablók voltak a főszereplők - azt remélve, ezzel csökkenthetik a rájuk váró büntetést.

Milyen büntetést kaptak végül a propagandagépezetben részt vevő elkövetők? Mi volt tettük valódi mozgatórugója? Többek közt ezeket a kérdéseket vizsgálja a rendező, aki több érdekes egybeesést fedezett fel a tettesek személyét illetően: például egyikük sem az alvilághoz tartozó, sötét elem volt, hanem egykori magas rangú BM-dolgozó, volt rendőri vezető, főiskolai dékán, vezető tisztségben lévő újságíró és egy háborús hős erősítette soraikat. A történelmi nyomozás során megszólalnak a rendőrség emberei, a Securitate tisztje, a bűnözők (?) cellatársai, az egyik elkövető fia, egy ártatlanul vádolt, halálra kínzott banki alkalmazott lánya, a régi film készítői stb.

A Mediawave zsűrije stílszerűen matrjoskababához hasonlította a filmet: Solomon újabb és újabb rétegeit tárja fel az esetnek. Minden történet mögött, abban elrejtve, egy másik található, a nézőre pedig egyre újabb, megdöbbentő történelmi meglepetések várnak...
fürkész
2006.01.11
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:05
Dumbó
amerikai fantáziafilm, 2019
18:10
18:25
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
18:35
Mindörökké Batman
amerikai-angol akciófilm, 1995
18:45
James Bond: Goldfinger
angol akciófilm, 1964
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.