Kedvenc helyek

Dave Thompson: By The Way - Red Hot Chili Peppers

Örvendetesen megszaporodtak a hazai könyvkiadásban a könnyűzenei témájú megjelenések. Míg korábban csak évente egy-két olyan nívós kiadvány került a magyar piacra, mint a U2 Enciklopédia vagy a Kurt Cobain-féle Naplók, 2005-ben elindult A rock története és A magyarock története sorozat, továbbá megjelentek Nick Cave dalszövegei (Válogatott versek), Nick Mason monográfiája a Pink Floydról (Inside Out), Rita Marley visszaemlékezése férjéről (Bob Marley), a Bob Dylan-féle Krónikák első kötete, sőt az év végén a Red Hot Chili Peppersről egyszerre rögtön két könyv is: egy zenekartörténet (By The Way), illetve az énekes Anthony Kiedis önéletírása (Scar Tissue).


A rendkívül termékeny rockszakíró, Dave Thompson By The Way című műve - mely az 1993-as Red Hot Chili Peppers biográfia 2004-es bővített változta - becsülettel áttekinti a Los Angeles-i punk-funk/rap-rock úttörők történetét a tagok gyermekkorától és az 1983-as vicczenekari debütálástól a kaotikus korai éveken (The Red Hot Chili Peppers, Freaky Styley, The Uplift Mofo Party Plan), Hillel Slovak gitáros 1988-as túladagolásán, és a helyére 17 évesen érkező John Frusciante-val való megtáltosodáson (Mother`s Milk, Blood Sugar Sex Magic), majd a kiválása utáni bő fél évtizedes vergődésen (One Hot Minute) át a - droghalál kapujából való - visszatéréséig és a kvartett azóta is töretlen, érett csúcskorszakáig (Californication, By The Way, Greatest Hits). Nem biztos, hogy ez a piacon lévő legjobb RHCP-karrieráttekintés a sok közül, de kétségtelenül olvasmányos munka információgazdag rocktörténeti kitérőkkel (még ha a szerző többször is összetéveszti Neil Sedaka Love Will Keep Us Togetherjét a Joy Division Love Will Tear Us Apartjával, és a kötet végén szereplő diszkográfia is véget ér 2003-ban - így kimarad például az azóta megjelent Live In Hyde Park koncertfelvétel, illetve Frusciante rengeteg szólóanyaga, a Shadows Collide With People és a szintén 2004-es The Will To Death albummal elindított hatrészes lemezsorozat). A magyar kiadás bónuszát a könyv fordítója, Pritz Péter által készített RHCP-interjúk és -koncertbeszámolók jelentik (például a dicstelen 1996-os budapesti fellépésről).

A rajongóknak azonban tanácsos elolvasni a By The Way mellé Antony Kiedis frontember önéletrajzát, a Scar Tissue-t is, melyből rengeteg olyan dolog is kiderül, amit a külső forrásokból dolgozó Thompson nem (vagy rosszul) tud.

(Cartaphilus Könyvkiadó, 381 oldal, 4980 Ft)
Déri Zsolt
2006.01.19
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Margitte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.