Kedvenc helyek

Bob Marley: Africa Unite – The Singles Collection

olvasói
(0)
(Island / Universal)

Ha nem hal meg 1981-ben, Bob Marley 2005-ben lett volna 60 éves, így nem meglepő, hogy a kerek alkalomra – négy és fél évvel a One Love után – újabb slágerválogatás jelent meg a reggae királyától. A gyűjtemény címét – akárcsak a rastafari ígéret földjén, Etiópiában megrendezett születésnapi emlékkoncert elnevezését – egy 1979-es föderatív Marley-dal adta (mely a kiadványon csak egy vadonatúj remix formájában kapott helyet), a válogatás szervezőelvét pedig a kislemez-diszkográfia. És ezúttal is előkerült egy eddig kiadatlan szerzemény.


A Marley-slágergyűjteményekkel nem nagyon lehet mellélőni. A tizensokmillió példányban elkelt 1984-es Legend című 14 számos Island-válogatás óta is rendre feltűnnek újabb kompilációk, mint például a négylemezes Songs Of Freedom box set sikerdalokat ritkaságokkal vegyítő teljes karrieráttekintése, a Legend komplementereként kiváló Natural Mystic – The Legend Lives On, illetve a legutóbbi 20 számos One Love – The Very Best Of Bob Marley & The Wailers, melyre az 1984-esgyűjtemény bombabiztos választéka mellé az időközben remixek és feldolgozások formájában népszerűvé lett szerzemények (Iron Lion Zion, Turn Your Lights Down Low, Sun Is Shining) is felkerültek, sőt még egy addig kiadatlan dal is (I Know A Place). Egyetlen CD-n annál jobb Marley-besztofot összehozni már nem nagyon lehet, a mostani Africa Unite – The Singles Collection válogatás szimpla verziója tehát mindenképpen alul marad vele szemben, hiába van rajta a nagy klasszikusok (I Shot The Sheriff, No Woman No Cry, Exodus, Jamming, Could You Be Loved, Buffalo Soldier stb.) mellett néhány korai darab az Island-szerződés előttről, a hatvanas-hetvenes évek fordulójáról (Soul Rebel, Trenchtown Rock, Concrete Jungle stb.), illetve néhány érdekesség (a Slogans című 1979-es kiadatlan szerzemény demójának Stephen és Ziggy Marley, illetve Eric Clapton közreműködésével készre csinált verziója, továbbá a címadó Africa Unite remixe a Black Eyed Peas-vezér Will.i.amtől, sőt egyes kiadásokon a Get Up Stand Upból és Bob legkisebb fiának, Damian Marley-nak a Welcome To Jamrock című 2005-ös slágeréből Ashley Beedle által összepasszított mash-up is), inkább csak az tűnik fel, mi maradt le róla: a Turn Your Lights Down Low, a Stir It Up – és a Redemption Song!

Az Africa Unite korlátozott példányszámban megjelent kétlemezes verziója viszont már egészen kielégítő válogatás. Az első korongra az 1967 és `72 között rögzített kislemezszámok kerültek, köztük egy sor Lee ”Scratch” Perryvel felvett darab (plusz a már említett Ashley Beedle-féle mix), míg a második CD-re az 1973 utáni Island-periódus kulcsdalai (plusz a már említett remek kiadatlan dal és a Will.i.am-remix). A Redemption Song és az Iron Lion Zion szerencsésen visszakerült, a Stir It Up legalább 1967-es verziójában szerepel az első lemezen, sőt a Lively Up Yourself és a Sun Is Shining mindkét korszakból itt van egy-egy változatban. Viszont ha már a válogatás az ígéretes The Singles Collection alcímet viseli, akkor a legutóbbi posztumusz kislemezdalok közül a Marley családba beházasodó Lauryn Hill hangjával 1999-ben duetté bővített gyönyörűséges Turn Your Lights Down Low-t és a 2001-ben előkerült I Know A Place-t igazán rá lehetett volna tenni, sőt a legkorábbi – 1962 és `66 közti – ska felvételekből is kaphattunk volna ízelítőt.

Ez a dupla kiadás persze így is tömör gyönyör - akinek még nincs Marley-válogatása, nyugodtan kezdheti ezzel a 141 perccel. Aki viszont egylemezes besztofot akar a reggae hősétől, az az Africa Unite szimpla verziója helyett inkább válassza a One Love-ot vagy a Legendet.


szimpla verzió: 9/10
dupla verzió: 10/10
Déri Zsolt
2006.01.19
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.