Gesztus és absztrakció

Orbán Attila kiállítása
Figuratívnak nem elég figuratív, absztraktnak nem elég absztrakt képeket fest Orbán Attila. Festményei mintha tudatosan kerülnék az efféle osztályozást, mintha kibújnának a recenzens kezei közül, melyek ilyen szokványos kategóriákba próbálják őket szuszakolni.


A recenzens azért nem bújhat ki a bőréből: rögtön eszébe jut Alan Davie, a kiváló jazz-zenész brit festő-guru. Davie egyszemélyben volt az Amerikából érkező absztrakt expresszionizmus első szigetországi követője, ahogy a Zen-buddhizmus és a prekolumbán művészet is nála először találtak értő fülekre-szemekre-kezekre Nagy-Britanniában.

Orbán Attila hasonló szintetizáló képességről tesz tanúbizonyságot - gondolja még magában mindig a recenzens -, amikor a gesztusfestészet keresetlen mozdulatait ötvözi absztrakt formákkal, emberi alaktöredékeket pedig a nonfiguratív festészettől örökölt színharmóniával. Az ő műveiben is, akárcsak Alan Davie-ben is, fontos szerepet kapnak az archaikus toposzok, valamint képeinek sajátos felületképzése is.

A festészet története nagyjából háromféle faktúrát ismer: homogén felületet, melyen el vannak tüntetve az ecsetvonások, formakövető festéknyomokat, és az absztrakt expresszionizmus vagy az informel teljesen szabad, spontán festékáramlásait. Orbán Attila egy egyéni festék- és ecsetkezelés kialakításán fáradozik, melynek során az irányított gesztus ereje ugyan szabálytalanul bontakozik ki, de a képtérben feszültségeket okoz. Ez a feszültség hivatott a festőben és a nézőben egyaránt magasabb tudatállapotot előidézni.” (Beke László)Helyszín: Fészek Galéria (Budapest, VII. ker. Kertész u. 36.)
2006.01.19
|


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Műcsarnok, 2018. október 19. - 2019. október 6.
 
június 20 - 26.
 
Budapest, Trip Hajó, június 24. 19:00
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.