Gesztus és absztrakció

Orbán Attila kiállítása
Figuratívnak nem elég figuratív, absztraktnak nem elég absztrakt képeket fest Orbán Attila. Festményei mintha tudatosan kerülnék az efféle osztályozást, mintha kibújnának a recenzens kezei közül, melyek ilyen szokványos kategóriákba próbálják őket szuszakolni.


A recenzens azért nem bújhat ki a bőréből: rögtön eszébe jut Alan Davie, a kiváló jazz-zenész brit festő-guru. Davie egyszemélyben volt az Amerikából érkező absztrakt expresszionizmus első szigetországi követője, ahogy a Zen-buddhizmus és a prekolumbán művészet is nála először találtak értő fülekre-szemekre-kezekre Nagy-Britanniában.

Orbán Attila hasonló szintetizáló képességről tesz tanúbizonyságot - gondolja még magában mindig a recenzens -, amikor a gesztusfestészet keresetlen mozdulatait ötvözi absztrakt formákkal, emberi alaktöredékeket pedig a nonfiguratív festészettől örökölt színharmóniával. Az ő műveiben is, akárcsak Alan Davie-ben is, fontos szerepet kapnak az archaikus toposzok, valamint képeinek sajátos felületképzése is.

A festészet története nagyjából háromféle faktúrát ismer: homogén felületet, melyen el vannak tüntetve az ecsetvonások, formakövető festéknyomokat, és az absztrakt expresszionizmus vagy az informel teljesen szabad, spontán festékáramlásait. Orbán Attila egy egyéni festék- és ecsetkezelés kialakításán fáradozik, melynek során az irányított gesztus ereje ugyan szabálytalanul bontakozik ki, de a képtérben feszültségeket okoz. Ez a feszültség hivatott a festőben és a nézőben egyaránt magasabb tudatállapotot előidézni.” (Beke László)Helyszín: Fészek Galéria (Budapest, VII. ker. Kertész u. 36.)
2006.01.19
|


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2018. június 27. - 2019. március 31.
 
február 14 - 20.
 
Budapest, Szkéné Színház, február 20. 19:00
 
Budapest, Bálna, 2018. december 22. - 2019. február 23.
Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.