Kedvenc helyek

Rolling Stones: Rarities 1971–2003

olvasói
(0)
(EMI)

Rolling Stones-válogatásokkal tele van minden jobb lemezbolt padlása, megvásárolhatók külön kompilációs albumon a hatvanas években megjelent kislemezdalok és az 1971-es kiadóváltás utáni slágerek, 2002-ben pedig a két periódust először átfogó Forty Licks robbantott bankot. A 2005-ös A Bigger Bang stúdióalbum farvizén megjelent legújabb Stones-válogatás a ritka, nehezen megszerezhető dalokra koncentrál a zenekar utolsó három és fél évtizedéből.


Hithű Rolling Stones-rajongónak lenni nem olcsó mulatság. Több, mint negyven éve gördül a gépezet, kiadtak eddig vagy 22 soralbumot (és akkor ebbe még nem is vettük bele a hatvanas években Amerikában megjelent verziókat), kábé 10 koncertlemezt és legalább 15 válogatást. Ezeket mind beszerezni, aztán alkalmanként leszurkolni a nagy lóvét egy-egy koncertjegyért bizony kőkemény terhelés. 2005-ben is kétszer kellett sorba állni a híveknek a lemezbolt pénzárnál: szeptemberben jelent meg az új nagylemez, az A Bigger Bang, az év végén pedig ez a Rarities 1971–2003 kollekció.

Jó kiállítású anyag ez, informatív – bár néhány helyen pontatlan – borítófüzettel. Nagyon jól szólnak a dalok és van rajta pár igazi klasszikus, de koncepciója nem nagyon van. Szerencsétlenül hat, hogy csak az 1971 utáni korszakot öleli fel a lemez, és eléggé logikátlanul követik egymást a számok is: kicsit úgy tűnik, mintha a készítők csak összedobálták volna pár kislemez B-oldalas dalt, eltérő verziót, remixet, koncertfelvételt és feldolgozást, ami a kezük ügyébe került, aztán hadd menjen.

Hogy kinek szánták ezt az albumot Jaggerék, az nem egészen világos. A Rolling Stones iránt érdeklődő átlagos zenekedvelő vásárló számára ez a lemez nem különösebben érdekes, valószínűleg inkább egy „normális” slágerválogatásra költi a pénzét. A hardcore stones-osoknak viszont ez az album alighanem kevés, hiszen mindegyik dal megjelent már korábban valamilyen formában – akinek megvannak például a Love You Live, a Stripped és a Sucking In The Seventies albumok, annak nem sok újat hoz ez az összeállítás. Az is kérdéses, kinek akartak kedvezni azzal, hogy három dal (Miss You, Harlem Shuffle, Mixed Emotions) is diszkóknak szánt hosszabb remix formában került fel a válogatásra – nem valószínű, hogy az igazi rajongók nagyon hiányolnak az ilyen típusú dalverziókat. Talán itt jön be a képbe az, hogy ez a válogatás eredetileg a nagyon trendi - kávé mellett például lemezeket is áruló - Starbucks kávéházlánc felkérésére készült, így lehetséges, hogy ezek a dalok elsősorban az öltönyös középvezetők, metroszex dzsentrik és fahéjas dolce latté-rajongók kontingensének igényeit vannak hivatva kielégíteni.

Összességében persze nem rossz az anyag, a Wild Horses, a Tumbling Dice, vagy a Beast Of Burden című dalokat mindig és mindenféle formában szívesen hallgatja az ember, a Willie Dixontól, Bo Diddley-től és Chuck Berrytől átvett feldolgozások (I Just Wanna Make Love To You, Mannish Boy, Let It Rock) is olyan számok, amelyek az idők végeztéig működni fognak, ettől függetlenül azért lehetne ez a válogatás sokkal izgalmasabb is.

A CD füzetkéjében Mick Jagger azt nyilatkozza, hogy rengeteg kiadatlan dal van még a Rolling Stones raktárban, nagy részük meglehetősen közepes, de akad köztük pár igazi gyöngyszem is. Remélhetőleg, legközelebb jobban feltúrják az archívumot és ez utóbbiakat is megosztják a nagyközönséggel – és remélhetőleg a hírhedt Cocksucker Blues is köztük lesz!


7/10
Fábián Titusz
2006.01.24
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.