Aranyláz

Budapest, III. ker., Pacsirtamező u. 36.
Nagyon hideg van, orkánerejű szelek fújnak, vacogva futunk a kocsitól a biztos meleget jelentő célállomás felé. Stílszerű a választás, testközelből érezzük a farkasordítót, ami ilyesmi lehetett akkor és ott is, a messzi Alaszkában, amikor emberek tízezrei próbáltak szerencsét a gyors meggazdagodás reményében. Hát nem lehetett kellemes tevékenység a fagyott föld ásása, a jeges víz mosása, elkellettek a meggyötört testek felvidítására a fincsi meleg „salonok”!


Valami nagyon hasonló hangulatot sikerült összehozni itt, a közeli Óbudán, egy megboldogult mexikói étterem helyén, amihez annak idején bevizsgálásügyben szintén volt szerencsém. A rusztikus, dióbarna faburkolatot, a hatalmas asztalokat és a hosszú padokat szerencsére meghagyták, miért dobták volna ki? Tökéletesen hozza az Aranyláz-hangulatot, mintha a Chaplin-klasszikus díszletében üldögélnénk. Ezen nem is tudunk hosszabban lamentálni, mert ahogy elhelyezkedünk, rögtön a nyakunkba akasztanak egy előkét, és elénk rakják a későbbiekben majd tányéralátétként szolgáló Klondike Hírharangot, friss (alig 150 éves) hírekkel a hihetetlen aranyrögtalálásról, a lakat alá került Olsen bandáról, és a fagyási sérülések kezeléséről. A csodaszer receptjét - bár érdemes volna rá - hely hiányában nem írom most le, különben is elkezdenek érkezni a falatok. Nyitánynak diós rokfortkrémet hoz a bűbájos szőke kisasszony, amiből morzsányit sem hagyunk a kóbor egereknek, pedig az étlapon előre megfenyegettek minket a brutális mennyiségű húsadaggal, amit a zsenge kapros kukoricakrémleves és a becsületes húspogácsával megáldott hamburger befalása után már kétséges, hogy milyen százalékos rátával tudunk magunkévá tenni. Érkezik is az este fénypontja, a kétszemélyesnek mondott tál, roskadásig rakva pikáns rablónyárssal, fűszervajjal takart hátszínnel, jóféle desznyóoldalassal, baconnal töltött krumplival, sült kukoricacsővel, miegymással.

A juharszirupos amerikai palacsintát ezek után be kell csomagoltatni, a felszedett kilókkal meg futunk még néhány kört a háztömb körül, hogy a friss mínuszoktól visszatérjen a szín az arcunkba.

Aranyláz Étterem és Söröző
Bp. III., Pacsirtamező u. 36.
Tel.: 240-6501

levesek: 500-600 Ft; főételek: 750-3200 Ft; desszertek: 500 Ft; korsó Dreher: 480 Ft
Morzsa
2006.01.30
|


Játék
A londoni Rory Ingham zavarba ejtően fiatal, ám máris a lábai előtt hever a szcéna. A 21 éves harsonás nemcsak hogy kiváló zenéket ír, de producerként is jeleskedik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.