Kedvenc helyek

Anima Sound System - Nem nyugdíjas otthon

a Pesti Est kisinterjúja
Az Aquanistan album után három évvel és néhány személycserével - Németh Judit énekesnő és az egyik Prieger fivér, a Pop Art Market zenekar élén önállósodó Szabolcs helyén új tagokkal - az Anima Sound System 2006 februárjában megjelenteti legújabb lemezét. A We Strike!-on több neves közreműködő is hallható: kanadai, barbadosi, egyiptomi és pakisztáni dumaemberek és énekesek, sőt egy nemzetközi hírű antiglobalista tudós is. A szombathelyi tánczenekar vezetőjével, Prieger Zsolttal a február végén induló turné előtt beszélgettünk.


- Mennyiben változott az Anima arculata, illetve a közönség hogyan fogadta a friss tagokat?

- Az Anima immáron 13 éves zenekar, de az utóbbi, eseménydús két évben tényleg sokan megfordultak a csapatban. Nemcsak Jeremy Thompson, hanem Báder Gyuri és Gáspár Ernő is, akik igazi roma dumát hozták a koncertekre és persze a lemezre is. De most éppen velünk van Csigó Tamás a Beat Dis együttesből, és egy igazi HC-hős is a zenekar tagjává vált: Horváth Béla a Social Free Face-ből. Nem erőlködünk, csináljuk, amihez kedvünk van, azokkal, akiket szeretünk, azzal meg főleg nem foglalkozunk, hogy a „közönség” mit szól a váltásokhoz. Autonóm alkotó nem foglalkozik a „rajongókkal”. Mi mindig változni fogunk, az Anima nem nyugdíjas otthon.

- A dalok nagyon sokszínűek: a Beatles-dubfeldolgozástól a mór funkig sok minden felfért a korongra, s a hiphop is előretört. Hogyan szelektáltatok a stílusok közt?

- Nem érdekelnek bennünket a stílusok. Népzenerajongók és anarchisták vagyunk. De számomra a Ninja Tune-hatások vagy éppen a Bartók- vagy Lee Perry-befolyás legalább annyira fontos. Ma reggel felváltva hallgattam Bob Dylant és Dresch Mihályt, és napok óta Arctic Monkeyst üvöltetünk a lányommal, szóval nem gondolkodunk skatulyákban, ez talán a We Strike!-ról is hallatszik.


- A közreműködő nemzetközi hírességek hogyan kerültek a képbe?

- A munka oroszlánrészét, a koncepció és a dalok „megszülését”, a társalkotók „kitalálását” azért most már több mint tíz éve Németh Gergővel ketten végezzük. De ezen a lemezen például komponált számot az Angler-Soós páros is a zenekarból, és csináltunk közös számot mindenkivel, aki él és mozog: Noam Chomsky egyből rábólintott, hogy „használjuk” a hangját, JC001 pedig régi barát, még a közös londoni koncertünkön „jöttünk össze”. Jeremy adott volt, Heidi Levo Los Angeles-ben énekelte fel a részeit, aztán Budapesten vettük fel a roma, a cimbalmos, dobos, hegedűs, harmonikás részeket különböző stúdiókban. Az Asian Dub Foundation kötelékébe tartozó Ghetto Priest és Aktarvata pedig szintén Budapesten lépett fel velünk, és akkor rögzítettük az anyagot.

-Az új lemezt hol szándékoztok bemutatni?


- 2006. február 24-én az A38-on lesz a lemezbemutató, utána meg még nagyon sok helyen, Erdélytől Nápolyig. A lemezt a hazai CLS kiadó a német Mole-lal közösen gondozza, ezért a We Strike! az év első felében megjelenik nagyon sok országban, s ezekhez a megjelenésekhez természetesen kapcsolódnak majd koncertek is.

- Az ASS mindig is több volt egyszerű zenekarnál: a felvállalt politikai mondanivaló és kiállás az emberi jogokért régóta jellemez titeket.

- Ahogy Noam Chomsky fogalmaz a lemez nyitó számában, ma a totális diktatúrák harmadik korszakát éljük: a nagyvállalatok elnyomó szisztémáját, amely igenis a kommunizmushoz és a fasizmushoz hasonlítható, csak itt nem erőszakkal, kínzókamrákkal, hanem propagandával, tévével, reklámmal, a vásárlás fetisizálásával próbálják az embereket hülyíteni... Soha nem volt ennyire posvány a politika, és soha nem volt ennyire szükség a civil hangra. Szóval ezért is: a We Strike! nagyon is aktuális.
Paksi Erzsébet
2006.01.31
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.