A nyughatatlan

Walk the Line, 2006 Színes, feliratos amerikai életrajzi film, 136 perc
Újabb zenei szupersztár élete a mozivásznon. Ezúttal azt követhetjük nyomon, hogyan lett az arkansasi földműves búgó hangú fiából a countryzene egyik legnagyobb sztárja, az amerikai könnyűzene ikonikus figurája.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

Ray

Ray


A film Johnny „Man In Black” Cash gyermekkorát és karrierjének korai szakaszát idézi fel az énekes-gitáros életrajzi regényeire támaszkodva. Megpróbálja felidézni azokat a legendás időket, amikor az 1950-es évek derekán a memphisi Sun Records lemezstúdió boszorkánykonyhájából olyan egyszerű vidéki srácok indultak el a szupersztárság felé, mint - hogy mást ne mondjunk - Elvis Presley.

Ezekben a zenészéletrajzi sztorikban eleve minden adva van, ami az ütős mozihoz kell: legenda, kaland (harc a sikerért, majd a siker árnyoldalaival való küzdelem), szerelem, drog és persze rock and roll. Johnny Cash élete is aranybánya ebből a szempontból, ezért is kellett a forgatókönyvíróknak belátniuk, hogy a (2003-ban elhunyt) zenész teljes sztorija nem zsúfolható bele egy - már így is több mint kétórás - filmbe. És különben is mindig a nehézségektől terhes indulás az igazán izgalmas, az, ahogyan - jelen esetben - a házalóügynökösködésből megélni próbáló srác elhatározza, ennél többre hivatott, s hamarosan a sikerlistákon találja a nevét.

A film nem hoz semmi forradalmian újat a zenészéletrajzi műfajban, viszont minden elvárásnak példaszerűen megfelel. Először is nagyon jól teljesít a legfontosabb kérdésben: a főszerepre megtalálták a tökéletes embert. Joaquin Phoenix amellett, hogy kiváló színész, és a drámai pillanatokban olyan hihetetlen erővel képes egyszerűen csak jelen lenni a vásznon, mint nagyon kevesen, még a zenélésben is remek színvonalon teljesít. Az alkotók koncepciója ugyanis az volt (és teljesen működőképesnek bizonyult), hogy a Casht és feleségét, June Carter Cash (Reese Witherspoon) énekesnőt alakító színészeknek maguknak kell előadniuk a film dalait. Ettől - különösen Phoenix és Witherspoon kettőseiben - a film megtelik egyfajta üdítő spontaneitással, ami nélkül se a country, se a rock and roll nem működhet igazán.
Odor Emilia
2006.02.01
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:25
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
18:25
Miss Hanoi
cseh krimi, 2018
18:30
Kemény ügy
ausztrál kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:30
Scooby-Doo: Kék Sólyom maszkja
amerikai animációs film, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.