Kineziológia: a stresszoldó

Ki ne emlékezne a Bazi nagy görög lagzi című filmben a főszereplő apjára, aki mindent szót görög anyanyelvéből eredeztetett. Nos, a kineziológia valóban görög szóösszetétel: a kinesis mozgást, a logos pedig tudományt, tant jelent.
Valójában egy gyógyító, személyiségfejlesztő módszert takar, amely szervezetünk szabad energiaáramlásának biztosítását, az energiák útjában álló akadályok feloldását célozza meg.

A kineziológia eszközeit Dr. George Goodheart fedezte fel az 1960-as években. Magyarországon ennél lényegesen később nyert csak létjogosultságot, hivatalosan elismert szakmaként pedig csak 1997-től beszélhetünk róla. Időközben aztán nálunk is közkedvelt stresszoldó módszerré vált, amely a jelen problémáit okozó múltbeli eseményeket, a traumákat és a stresszhelyzeteket izomteszteléssel igyekszik feltárni, majd semlegesíteni.

Mert ugyan a kineziológia lelki eredetű problémák esetén alkalmazható, a betegség nem más, mint a test beszéde. Vagyis ha valaki nem az életfeladatának megfelelően alakítja életvitelét, gondolkodásmódját, akkor a teste tünetekkel üzen. A kezelés lényege, hogy segít visszatalálni a helyes életvitelhez, a páciens képessé válik saját problémáinak átgondolására, megoldására. Ám nem kell megvárni, amíg jelentkeznek a tünetek, ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk harmóniában önmagunkkal, a környezetünkkel, keressünk fel egy képzett kineziológust, aki igyekszik megoldást találni.

Sokan el sem hinnék, mi mindenen lehet segíteni ezzel a módszerrel. Jól alkalmazható például különféle allergiák, bőrproblémák, asztma, alvászavarok, testsúlyproblémák, depresszió, tanulási nehézségek, félelmek, fóbiák, fekélyek, fertőzések, pánikbetegségek, meddőség, szorongások, párkapcsolati gondok, szenvedélybetegségek esetén.

S hogy mi is történik egy kezelésen?

A kineziológus kérdéseket tesz fel egy meghatározott rendszer szerint, miközben enyhe nyomást gyakorol a vizsgált személy kinyújtott karjára. A kar izmai pedig a kérdésekre erősen tartó vagy elgyengülő izomtónussal válaszolnak, vagyis mondhatni fájdalommentes az eljárás.
2006.02.06
|


Játék
Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.