Véget ért a 37. Magyar Filmszemle

Ahogy az már minden filmes mustrán lenni szokott, láttunk jót is, rosszat is, a zsűri döntésével részben egyetértünk, részben vitatkoznánk vele.
Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél
Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél
Idén történt meg talán először, hogy egyszerűen fizikai képtelenség volt minden vetített filmet megnézni, mivel információs program keretében a versenybe nem kerülő dokumentumfilmeket is vetítették, így összesen mintegy 460 filmet láthattunk (volna). Ezek közül 24 volt a játékfilmek versenyében szereplő alkotás (bár végül Kapitány Iván Kútfejek című filmjének vetítésére nem került sor).

A Szemle egyik legszebb filmje Szaladják István operatőr első nagyjátékfilmje, a Madárszabadító, felhő, szél volt. A mű nemcsak azért különleges, mert Oroszországban, orosz nyelven játszódik, hanem mert ezzel egy varázslattal, költészettel, transzendenciával teli világot sikerül teremtenie. A csapdába esett madarakat mentő, fura férfi egyszerre csavargó, zarándok, prédikátor, de mindenekelőtt tanító, aki megtanítja máshogy gondolkodni a vele vándorló parasztfiút, de akinek a jelenlétét a földhözragadt emberek nem tűrik meg.

Kocsis Ágnes: Friss levegő
Kocsis Ágnes: Friss levegő
Szintén emlékezetes volt Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje, amely elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó díjat. A minimalista, színeiben és díszleteiben stilizált alkotás leginkább Aki Kaurismaki finn rendező munkáira vagy a nemrég bemutatott Whisky című uruguayi filmre emlékeztet. Kis emberek kisszerű életének kis történéseiről mesél, a rendkívül finom részletekre koncentrálva, szomorkásan, leheletnyi, alig észrevehető humorral.Érdekes, de a debütáló művekkel szemben az öreg mesterek sokadik filmjei már sokkal kevésbé sikerültek. Csalódás volt Bacsó Péter új filmje, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? és Gárdos Péter Az igazi Mikulás című filmje is. Mindkettőről elmondható, hogy nem tudta megfelelően kibontani az amúgy igazán jó alapötletet. A vendéglősök szövetségének elnöke parancsot ad a Lumnitzer nővérek néven publikáló étteremkritikusok ártalmatlanítására; egy 8 éves kislány határozott kérést szegez a lecsúszott, ideiglenes áruházi Mikulásnak - mindkét téma rengeteg lehetőséget rejt magában, ám ezeknek csak hiányaival találkozhattunk a filmekben.

A vetített alkotások közül a közeljövőben láthatjuk a hivatalos moziforgalmazásban is a Kútfejek, a De kik azok a Lumnitzer nővérek?, a Fehér tenyér című filmeket, a Csak szex és más semmi, a Tibor vagyok, de hódítani akarok, A herceg haladéka, a Fej vagy írás, a Johanna, a Szőke kóla és Az igazi Mikulás pedig máris látható.
fürkész
2006.02.08
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
19:00
Volt egyszer egy Kína a Vadnyugaton
hongkongi akciófilm, 1997
19:00
Timecode
amerikai filmdráma, 2000
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.