Rokonok

Rokonok, 2006 Színes, magyar film, 110 perc
Móricz Zsigmond 1930-ban kezdte közölni Rokonok című regényét folytatásokban a Pesti Naplóban, majd 1932-ben jelent meg az írás regény formában. A mű megírásának ideje, a nagy gazdasági világválság éveinek illúzióvesztése szorosan összefügg a cselekménnyel, hiszen ekkoriban Magyarországon is szinte naponta kerültek a hírekbe az államhivatalnokok, és különböző városi tisztségviselők sikkasztásairól szóló tudósítások.


S hogy a történelem milyen mértékben ismétli folyvást önmagát, annak ékes bizonyítéka Szabó filmje. A Rokonok ugyanis bármennyire is az 1920-as és 30-as évek fordulójának terméke, tökéletes film bármikor egy választási kampány időszakára. Minden (második) mondata rólunk/napjainkról is beszél: a hatalom játszmáiról, korrupcióról és ígérgetésről. Szabó filmje nem aktualizál, nincs mit aktualizálni, mert Móricz műve mindig aktuális.

Kopjáss István, akiből egy délelőttön hirtelen Zsarátnok város főügyésze lesz, egyik pillanatról a másikra a politikai játszmák kereszttüzébe kerül. Becsületes, jóravaló emberből, egyszerre mindenki „rokonává” válik, márpedig a rokonoknak nem lehet nemet mondani, ha valami kis segítséget kérnek. Ahogy egyre közelebb kerül a tűzhöz, egyre több panamáról lesz tudomása, de közben a hatalom és fényűzés csábításának is nehéz ellenállnia.

Szabó egyik jól ismert erőssége a színészvezetés: ennek most is nagyszerű példáit látjuk a filmben. Különösen a mellékszerepekben találunk emlékezetes alakításokat, Kállai Ferenc és Eperjes Károly figurái valóban remekre sikerültek. Csányi Sándor a főszerepben mintha - az alakított figurához hasonlóan - maga sem találná a helyét, ezért is nehéz kicsit átélni a tragédiáját, ami végül igencsak zavarba hozza a nézőt.

A kötelező olvasmányok megfilmesítésének nemes hagyományába kapcsolódó film nem kívánja megreformálni a filmnyelvet, egyszerűen elmesél egy mindig aktuális sztorit, minden bizonnyal a (kötelező) olvasást elbliccelni vágyó tanulók nagy örömére.
Odor Emilia
2006.02.08
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
23:25
Trópusi vihar
amerikai-angol-német akcióvígjáték, 2008 (ism.)
23:30
Reclaim - A mentőakció
amerikai akcióthriller, 2014
23:30
Fekete hattyú
amerikai filmdráma, 2010
23:35
A pofonok földje
kínai akció kalandfilm, 2004
23:40
A sziget
amerikai akciófilm, 2005
A rossz költészet világnapja van, írj bátran te is egy verset és kínozd vele a barátaidat/üzletfeleidet! #rosszkolteszetvilagnapja #augusztus18 #badpoemday #douglasadams
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.