Elveszettek

A legtöbbünk fejében egy nagyon távoli, nagyon elmaradott és nagyon elnyomott ország képe él, ha azt a szót halljuk, Tibet. A Kék hold völgyéhez hasonlatos vidék képe jelenik meg lelki szemeink előtt, ahol a sámánizmusba és a buddhizmusba vetett hit minden akadályt legyőz, mindenen átsegíti az embert.


Elszigetelt és évszázadok óta érintetlen királyság, ahol nyugati szemmel nézve természetfeletti dolgok történnek a legeldugottabb falvakban éppúgy, mint a kozmopolita Lhászában. Romantikus elképzelés egy tökéletesen érintetlen országról.

Pedig nem az.

Sőt!

Patrick French könyve a szerző bevallása szerint is szubjektív napló: szubjektív, mert French saját érzéseit és benyomásait osztja meg velünk. Napló, mert egy hosszú, sokszor veszélyes utazás mindennapjait ismerhetjük meg belőle. Tibeti és kínai(!) közemberekkel, egykor szebb napokat látott arisztokratákkal és közéleti személyiségekkel igyekszik szót váltani. Mindeközben megismerünk egy olyan országot, ahol egy zavarodott elme valós és mondvacsinált okokra hivatkozva az ötvenes évek végétől kezdve megteremtette az Orwell megálmodta sötét és nyomasztó világot.

A könyv lapjairól időnként az 1984 riasztó elképzelései tekintenek vissza: a gondolatrendőrséggel is felérő Közbiztonsági Iroda mindenek felett álló besúgórendszere, megfélelmített emberek identitáskeresése vagy ami még rosszabb: identitás nem keresése.

A szigorúan párttatlan - azaz inkább objektív - tényfeltárás során mi magunk is a szerző útitársává válunk: együtt fázunk vele a hegyek közt, együtt rettegünk szállodai szobánk átkutatása során és együtt döbbenünk rá, milyen hátborzongató sorsokat produkált a kulturális forradalom és a Nagy Ugrás nemcsak az - egyesek szerint karmájuk miatt jogosan - elfoglalt Tibet lakói, hanem a megszállónak tekintett Kína polgárai esetében is. Lebilincselő és kötelező olvasmány: idealista és önjelölt Tibet-felszabadítóknak pedig kétszeresen az.

Patrick French: Tibet - Az elveszett ország. Tericum Kiadó, 389 oldal, 2570 Ft
Namaste!
2006.02.13
|


Szüret.
Szentendre, ÚjMűhely Galéria, október 22. - november 17.

Acclimate - Álovits Bálint kiállítása.
Budapest, TOBE Gallery, október 24. - november 23.

Filmek és színészek - Inkey Alice kiállítása.
Budapest, FilmesHáz, október 24. - november 15.

Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.