Yonderboi: Were You Thinking Of Me?

olvasói
10/10 (1)
(Mole / CLS)

A Smiths-párti magyar gitárzenészek egyesültek ebben a számban” – élcelődött interjúnkban Yonderboi a Splendid Isolation slágerdala kapcsán. A 2005-ös év legjobb magyar számában – mely több hónap csúszás után 2006 februárjában végre maxin is megjelent – az Amber Smith énekese és basszusgitárosa, továbbá a Heaven Street Seven szólógitárosa vendégszerepel, amit Yonderboi az említett zenekarok rePRINT és Tudom, hogy szeretsz titokban című 2006-os albumain való közreműködéssel hálált meg.


A magyar indie pop előfutárának, a kilencvenes évek közepén Szegeden indult Időrablók együttesnek a két kulcsfigurája, a szólógitáros Ábrahám Zsolt és basszista-énekes Ács Oszkár („Johnny Marr és Bernard Butler legjobb magyar tanítványa” és „Morrissey legjobb magyar tanítványa”), még akkor ismerkedtek össze Poniklo Imrével, amikor az még egy másik Smiths-mániás együttesben, a budapesti Fanzine-ban gitározott. Ők hárman több alkalmi koncerten is játszottak együtt (természetesen főleg Smiths-feldolgozásokat), de a barátság akkor is megmaradt, amikor a Fanzine megszűnése után Poniklo már az Amber Smith együttes frontembere volt, olyannyira, hogy idővel Ács is átigazolt oda basszista-vokalistaként (Ábrahám eközben a Neo és a Kontroll filmzene érintésével a Heaven Street Sevenben kötött ki). Amikor pedig az énekes Yonderboi-jal kezdett dolgozni, az ő révén a másik két zenész is bekapcsolódott a Splendid Isolation munkálataiba – a Poniklo társszerzői, szövegírói és énekesi közreműködésével készült Were You Thinking Of Me?-ben mind a hárman szerepelnek.

Magának a dalnak a keletkezési körülményei is legalább ennyire kacskaringósak, hiszen a legkorábbi elemei már a Shallow And Profound című első Yonderboi-album felvételeinek idejéről, 1999-ből származnak, míg Junkie XL végleges dobprogramjai csak 2005 nyarán készültek. A végeredmény azonban egyértelműen 2005-ös, hiszen az – amúgy a Smiths-örökségből szintén sokat merítő – Interpol együttes Turn On The Bright Lights és Antics című lemezeinek hatása érezhető a baljós verzékben (mind a zenében, mind az énekben, mind a krimiszerű szövegben). A refrén azonban jóval slágeresebb, a gitárrészek pedig – főleg a zárórészben – ábrándosabbak. Ez a 2005-ös év legjobb magyar száma – még úgy is, hogy nem magyarul van, és még úgy is, hogy egy-egy angol fordulatába bele lehet kötni.

A német Mole kiadó által eredetileg 2005 őszére betervezett, de végül csak 2006 februárjában – a Yonderboi mellett a három közreműködő zenészt is szerepeltető videoklip MTV Europe-premierjével és heti 15-ös rotációba kerülésével körülbelül egy időben – kiadott maxira a dalból egy kicsit rövidebb verzió került, kiesett az első nyolc másodperc (amikor még csak a basszus és a dob szól), ahogy az albumról átkerült másik szám, a gyerekkórusos All We Go To Hell elejéről is hiányzik a károgó varjak intrója. A maxin a Were You Thinking Of Me?-ból Gary Blade és Paul Legere (vagyis Deutsch Gábor és Yonderboi) által készített nyolcperces Gary & Paul Remix és az abból négypercesre rövidített Radio Edit is szerepel – ezek funkosan feszes house-darabok felszabdalt és néhol betorzított éneksorokkal, de a nagyközönség által is élvezhetőek.


(A Splendid Isolation magyarországi lemezbemutató koncertjére 2006. március 29-én kerül sor az A38 fedélzetén.)

9/10
Déri Zsolt
2006.02.27
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.