Kedvenc helyek

Sebők János: A Dakota-ház fantomja

A rock története és A magyarock története sorozat elindítása mellett Sebők János a 2005-ös év folyamán egy harmadik könyvvel is jelentkezett, melyben John Lennon halálának körülményeit boncolgatja.


2005 decemberében volt 25 éve, hogy a XX. század egyik legfontosabb popikonjának életét kioltották a végzetes pisztolylövések New York-i otthona, a Dakota-ház előtt. 1980 novemberében John Lennon ötéves hallgatás után éppen visszatért a zenei színtérre Double Fantasy című nagylemezével, tele volt új ötletekkel, és máris lázasan dolgozott a következő album anyagán...

A merényletet megdöbbenéssel fogadta a világ, de miután Mark David Chapman a bíróságon bűnösnek vallotta magát, a nyomozás hamar lezárult, s sok ellentmondást tisztázatlanul hagyott az esemény körülményeivel kapcsolatban.

Sebők János könyve két témára koncentrál: egyrészt részletesen feldolgozza Lennon életének utolsó évtizedét, a Yoko Onóval közös éveket a Beatles felbomlásától az amerikai tartózkodási engedély megszerzésén, a hetvenes évek közepének súlyos alkotói és magánéleti válságain keresztül a végzetes decemberi napig.

A másik szál a merénylő utolsó napjait, karakterét, múltját és motivációit próbálja feltárni, arra keresi a választ, vajon valóban egy háborodott elméjű magányos gyilkos húzta-e meg a ravaszt, vagy ennél sokkal messzebbre vezető, politikai színezetű összeesküvés áll a merénylet hátterében.

A könyv nagyon olvasmányosan, rengeteg információt és adatot összegyűjtve mutatja be a legendás házaspár hetvenes évekbeli életének a nyilvánosság elől akkoriban eltitkolni próbált árnyoldalait, amiről azonban azóta már a környezetükben élők (barátok, munkatársak) visszaemlékezései lerántották a leplet.

A könyv ennek a kevésbé publikus és kicsit sem glamouros világnak a megrajzolásában jelentős terjedelmet szentel a japán „sárkányasszony” démonizálásának - egy derék Beatles-rajongónak amúgy is szinte kötelessége utálni Yokót, és ezen érzésünk komoly elmélyítésében és igazolásában nagy segítségünkre lesz a könyv olvasása. Bármilyen sötét és szomorú dolgok derüljenek is ki azonban, magáról szeretett bálványunkról, figurájának vonzerején ez mit sem változtat - ettől csak legendásabb a legenda.

A könyv összeesküvés-elméleti utolsó része pedig a legizgalmasabb krimikkel vetekszik abban, ahogy a nagy XX. századi amerikai merényletek hátterében felrajzolja „a nagy és sötét politikai pókhálót”, amit kiismerhetetlen szándékok szőnek...


(Népszabadság Könyvek, 310 oldal, 2290 Ft)
tereza
2006.03.02
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.