Képíró Sándor kalandjai

Március első hétvégéjén zajlott a 2. Képregény Fesztivál a Millenárison. Jelen volt minden és mindenki, aki számít: lelkes rajongók, kezdő képregénykedvelők, sok-sok képregény és persze maguk az alkotók is. Az esemény díszvendége a szerb képregényrajzoló világsztár, Aleksandar Zograf (magyarul: Képíró Sándor) volt.


Az esemény alkalmából - magyar nyelven először - válogatáskötet jelent meg műveiből, melynek segítségével híre remélhetőleg a szélesebb közönséghez is eljut majd hazánkban, mert valóban megérdemli a figyelmet. A Nyitott Könyvműhely Artcomix sorozatában napvilágot látott kötetben a nagyon színes (bár főként fekete-fehérben rajzolt) életmű legfontosabb témáiból kapunk ízelítőt.

A válogatás első részét olyan képregények alkotják, melyekben a „balkáni pszichonauta” segítségével a látomásos víziók és álmok világába teszünk kirándulást, s a képzelet teremtő erején elmélkedhetünk. E lelki utazás legfőbb kulcsszava az empátia.

Zograf filozofikus igényű rajzos gondolatai a növényekkel (Gyerekkorom emlékképei), állatokkal (Kik vagytok ti, állatok?, embertársainkkal (Mi vagyunk a többiek!), sőt az élettelen tárgyakkal (Döbbenetes empátia) való együttérzésre ösztökélnek, s azt éreztetik, hogy az empátiára való képességünk csökevényes volta a világban történő rossz dolgok legfőbb forrása. A világ bennünket körülvevő erőivel való értelmes beszélgetést hiányolja korunk kultúrájából, s ennek megváltoztatására szerinte akár a képregény is felhasználható lenne (Egy [nem szomorú] történet a halálról).

A kötet második felében a képregényrajzoló mint korunk történetének krónikása a politika nagyszabású kulisszái mögött az embereket megidéző (szellemi) tudosító jelenik meg. Az Üdvözletek Szerbiából című ciklusában egyoldalas fekete-fehér rajzokon tudósít hétről hétre a NATO-bombázás kezdetétől Milosevic bukásáig. Megmutatja, mit jelentettek a hétköznapok ezekben a hónapokban, hogyan figyelték sokszor tehetetlenül a pusztulást nappalijuk ablakából. Egyszerű és megrázó dolgokról rajzol, arról, hogy a fűtés nélküli hideg szobában nincs kedve és ihlete alkotni, vagy hogy mit jelent/jelképez a WC-papír ebben az abszurd, sarkaiból kifordult világban.

A képregényforma közvetlensége, nyelvének hétköznapisága azt az érzést kelti bennünk, hogy most végre hiteles tudósítást kapunk arról, mi is történt azokban a szörnyű időkben itt, a szomszédban. Zograf kötete újabb bizonyítéka annak, hogy a képregény mennyire nemcsak könnyed szórakoztatás, hanem mély és fontos gondolatok közvetítője is lehet.

Aleksandar Zograf: Pszichonauta - Látomások a Balkánról. Nyitott Könyvműhely Kiadó, 144 oldal, 2400 Ft
tereza
2006.03.13
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.